Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Drobiarze w sukurs lekarzom w walce
z antybiotykoodporno-
ścią

Spożycie  drobiu rośnie u nas z każdym rokiem. I choć konsumenci uważają na ogół, że białe mięso jest dietetyczne i zdrowe, to wcale nierzadko padają zarzuty, że drób jest „naszpikowany hormonami
i antybiotykami”. Tymczasem stosowanie hormonów w chowie zwierząt jest od wielu lat  zakazane, natomiast od  2006 r. w UE, a więc i w Polsce, obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków tzw. paszowych, stosowanych profilaktycznie. Dozwolone jest jedynie używanie ich w celach leczniczych, pod kontrolą lekarzy wet. Ale i to wpływa niekorzystnie na  wizerunek mięsa drobiowego. Dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa – IG  przystąpiła do unijnej akcji „Stop antybiotykom w produkcji drobiarskiej”.

Zagadnieniu ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej tylko do przypadków niezbędnych
i starannie kontrolowanych poświęcona była konferencja „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej”, zorganizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa – IG, która 25 maja odbyła
się na SGGW w Warszawie.

Zrównoważona metoda produkcji,  która ma być obowiązująca w  chowu drobiu w naszym kraju, zakłada  znaczące ograniczenie stosowania antybiotyków, nawet dla celów terapeutycznych i pod nadzorem lekarzy wet., co jest dozwolone w  unijnej i krajowej produkcji zwierzęcej. Podczas konferencji prelegenci mówili m.in.
o tym, jak w innych krajach UE wdrażano programy  ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej, jakie panują globalne trendy w obszarze zrównoważonej produkcji drobiarskiej, jaka jest alternatywa dla antybiotyków w chowie drobiu, wreszcie jakie działania będą podejmowane w Polsce
w zakresie ograniczania stosowania antybiotyków oraz o planowanych zmianach w zakresie nadzoru weterynaryjnego nad ich wykorzystywaniem w produkcji drobiarskiej.

W konferencji wzięli udział przedstawiciele poszczególnych ogniw branży drobiarskiej: od produkcji pasz dla drobiu, poprzez zakłady wylęgowe, produkcję żywca drobiowego,  po ubojnie i zakłady przetwórcze.

Jak się okazuje, wdrożenie programów ograniczania stosowania antybiotyków przynosi efekty.  Przekonywała
o tym Birthe Steenberg, sekretarz generalna A.V.E.C, która  przedstawiła rezultaty programów ograniczenia  stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej  m.in. w Wielkiej Brytanii  i Holandii. Postawiono tam na profilaktykę i bioasekurację, dzięki czemu mniej było zachorowani ptaków, a więc i potrzeby terapii antybiotykami. W efekcie w Wlk. Brytanii w latach 2012-2015 udało się zredukować zużycie antybiotyków terapeutycznych o 45%, w Holandii – o blisko 80%! W Danii udało się zredukować znacznie ilość antybiotyków używanych w produkcji drobiarskiej m.in. poprzez wydanie przepisów, które stanowiły, że wszystkie antybiotyki dla zwierząt muszą być kupowane jedynie w aptece na podstawie recepty wydanej przez lekarza wet. To pozwoliło na lepszą kontrolę stosowania antybiotyków. –Obserwujemy również akcje w tym kierunku producentów drobiu w innych krajach, dyskutujemy, jakie kroki podejmować – tłumaczyła Birthe Steenberg.
     Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG i Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c., fot. KRD-IG

– Nasza branża drobiarska nie ma alternatywy – musi znacznie ograniczyć zastosowanie antybiotyków
w produkcji, gdyż takie jest oczekiwanie konsumentów. A wola konsumentów  to prawo dla producentów – mówił prof., Piotr Szeleszczuk z SGGW.  Tym bardziej, że, jak alarmują lekarze, narasta w społeczeństwie problem antybiotykoodporności. Jak przypomniał profesor, z powodu antybiotykoodporności, a więc nieskuteczności leczenia antybiotykami, co roku umiera w Europie 25 tys. ludzi.. Chociaż specjaliści dowodzą, że antybiotykoodporność spowodowana jest zbyt częstym i nie zawsze uzasadnionym stosowaniem antybiotyków w  medycynie ludzkiej, to i tak  te preparaty  wykorzystywane w produkcji zwierzęcej psują wizerunek mięsa drobiowego jako zdrowej żywności. Według profesora Szeleszczuka kluczem do sukcesu
w zakresie ograniczenia zużycia antybiotyków jest przestrzeganie zasad bioasekuracji. Dlatego stosowanie antybiotyków powinno się odbywać według generalnej zasady: tak mało jak to możliwe, ale tak często jak jest to konieczne.

Bardzo ważne jest tu włączenie się do działań na rzecz ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji  drobiarskiej wszystkich uczestników łańcucha produkcyjnego. – Warto wprowadzać  system monitorowania użycia antybiotyków i oraz zdefiniować standardy ich odpowiedzialnego stosowania – zaznaczał Johan van Arendonka z firmy hodowlanej Hendrix Genetics.

– Planujemy pochylić się nie tylko nad kwestią ograniczenia stosowania antybiotyków, ale również nad problemami zrównoważonego rozwoju w szerszym kontekście. Mam tu na myśli sprawy związane z  ponownym wykorzystaniem wody w procesie technologicznym, czy zastosowanie energii odnawialnej – powiedział Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. I poinformował, że  powołano Platformę edukacyjną dla producentów drobiu i lekarzy wet. awiopatologów „ Jedno zdrowie”, której celem jest szkolenie producentów i lekarzy
w zakresie dobrych praktyk drobiarskich umożliwiających ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu.

Ewa Obidzińska

© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close