, 16 Lutego 2025 roku.

Ambrozja smaku

Przedstawiciele Korpusu Dyplomatycznego po raz kolejny poznawali walory polskiego mięsa w ramach projektu ,,Polskie Mięso – Ambrozja Smaku”, realizowanego przez Związek Polskie Mięso. Noworoczne spotkanie ministra rolnictwa z ambasadorami było wyśmienitą okazją do prezentacji potencjału eksportowego polskiej żywności, dlatego nie mogło podczas tego wieczoru zabraknąć degustacji i pokazów kulinarnych.

– Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach 2003-2017, polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie – z 4 mld euro do ponad 25 mld euro. Znaczny i stabilny wzrost wymiany handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów rolno-spożywczych – powiedział minister Krzysztof Jurgiel podczas otwarcia noworocznego spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie.

Podczas tegoż spotkania nie mogło zabraknąć polskiej wołowiny. Jej prezentacja, przygotowana przez Związek Polskie Mięso, to soczyste pieczenie w wykonaniu szefa kuchni Marcina Budynka, który wraz ze swoją doświadczoną ekipą kulinarną podawał je z tradycyjnymi polskimi dodatkami. Ponadto, dla uatrakcyjnienia prezentacji oraz utrwalenia wizerunku polskiej wołowiny, szefowie kuchni zapraszali przybyłych gości do wspólnych warsztatów gotowania, podczas których opowiadali o walorach polskiej wołowiny. Goście, pod okiem profesjonalistów, mogli przygotowywać tatara  z tradycyjnymi polskimi dodatkami. Ambasadorzy, jak zwykle w pełni zaangażowali się w polską kuchnię i z wielką werwą przystąpili do warsztatów, podczas których zadawali ekipie Polskiego Mięsa wiele pytań dotyczących polskiej wołowiny.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele placówek dyplomatycznych z Afganistanu, Armenii, Arabii Saudyjskiej, Azerbejdżanu, Bangladeszu, Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Japonii, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Republiki Korei, Libanu, Litwy, Malezji, Maroka, Mołdawii, Mongolii, Nigerii, Nowej Zelandii, Pakistanu, Panamy, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri Lanki, Syrii, Tajlandii, Tunezji, Wenezueli, Węgier i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Podczas wydarzenia, minister Krzysztof Jurgiel podkreślił: ,,Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty cechowały się najwyższą jakością i najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności. Modernizując produkcję, zachowujemy w dalszym ciągu szacunek do naszego kulinarnego dziedzictwa i tradycji.”

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • „Wołowe triki <br> i techniki” – przełamywanie stereotypów <br> o wołowinie„Wołowe triki
    i techniki” – przełamywanie stereotypów
    o wołowinie
    Rzetelne informacje obalające mity na temat wysokiej jakości polskiego mięsa wołowego, walory odżywcze wołowiny, sposób […]
  • Sial China 2018Sial China 2018 16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe […]
  • Wołowina polską specjalnościąWołowina polską specjalnością Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
  • Wizyta w AzerbejdżanieWizyta w Azerbejdżanie W dniach 30-31 maja br. minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski towarzyszył prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close