Czwartek, 24 Kwietnia 2025 roku.

Hodowla karpia
mniej opłacalna

W tym roku karpia z polskich hodowli może być około 30 proc. mniej niż w 2016 roku. Rybacy mieli mniej materiału zarybieniowego na wiosnę. Przyrost ryb był mniejszy przez niesprzyjającą aurę, na dodatek część z nich nie osiągnęła minimalnej wagi handlowej. Poza tym sprzedaż ryb w kraju jest krytycznie niska, w porównaniu do pozostałych krajów Unii Europejskiej.

W Polsce od lat na szczycie sprzedaży znajdują się karpie (m.in. ze względu na okres świąteczny), które warte są około 150- 180 mln zł. To bardzo dobry wynik, podobnym cieszą się Czesi i Niemcy. Jednak opłacalność produkcji karpia spada. By można było mówić w bieżącym roku o opłacalności, producenci musieliby uzyskiwać w hurcie 12–13 zł za kilogram, a to zdarza się, rzadko. Warto sprzedawać ryby do skupu i zyskiwać na kilogramie około 1-1,5 zł. Bardziej rozwinięte stawy hodowlane podpisują kontakty z sieciami handlowymi i mogą liczyć na większy zarobek.

Niestety, coraz większą konkurencję na naszym rynku stanowią ryby importowane. Szacuje się, że nawet 10 proc. karpi sprzedawanych w Polsce pochodzi od naszych południowych sąsiadów.

W kraju  jest ok. 70 000 ha stawów hodowlanych. Niestety od kilku lat liczba ta się nie zmienia. Wszystko ze względu na trudne warunki oraz długie oczekiwanie na pierwsze przychody. Potem, jeśli zapewnią sobie skup, mogą liczyć na zarobek nawet ponad 8 tys. zł miesięcznie.

Jak wskazują właściciele gospodarstw rybackich, główne przyczyny zaniku opłacalności chowu karpi w Polsce to straty ryb  na skutek gwałtownego rozpowszechniania się chorób karpi, brak zapewnienia dostatecznego leczenia ryb przez służby ichtio-weterynaryjne oraz bardzo duży wzrost kosztów żywienia karpi, na skutek zwyżki ponad 2,5-krotnej cen zbóż oraz innych środków produkcji na przestrzeni ostatnich trzech lat. Straty w  pogłowiu ryb są odnotowywane także przez wyjadanie ich przez zwierzęta, głównie kormorany. Na dodatek, w wielu gospodarstwach, brak umiejętnego marketingu sprzedaży karpi.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ryby na świętaRyby na święta Za nami Dzień Ryby. Święto zostało zainicjowane, by uświadamiać ludziom, że ryby nie są przedmiotami, odczuwają […]
  • Jemy za mało rybJemy za mało ryb Tylko 8 proc. Polaków spożywa porcję ryby dwa razy w tygodniu. Daleko nam do rekordzistów w ich konsumpcji, czyli […]
  • Polska na faliPolska na fali Polski sektor rybacki jest na wznoszącej fali. Przed nim jednak wiele wyzwań, perspektywa dalszego rozwoju, a także problemów, […]
  • Karp – najbardziej ekologiczny produkt spożywczyKarp – najbardziej ekologiczny produkt spożywczy Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Mleczna hossaMleczna hossa Skup mleka w Polsce w sierpniu wyniósł 972,1 mln litrów. To o 2,7 proc. mniej niż w lipcu oraz o 5,6 proc. więcej niż w […]
  • Producenci<br> karpia dostaną rekompensatyProducenci
    karpia dostaną rekompensaty
    Kompromis zawarty. Producenci karpia dostaną wsparcie w wysokości około 51 mln euro z tytułu rekompensat […]
  • Karpie<br> w laboratoriumKarpie
    w laboratorium
    Wyhodowanie karpi bardziej odpornych na choroby wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze - to cel projektów naukowych realizowanych w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close