, 27 Kwietnia 2025 roku.

Import wieprzowiny wzrośnie

Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie – wynika z danych Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Wzrost importu mięsa wieprzowego w najbliższych latach będzie głównie dotyczył krajów azjatyckich oraz Afryki Subsaharyjskiej. 

Kraje UE w 2030 r. wyeksportują 2,8 mln ton wieprzowiny, co będzie stanowiło około 34 proc. światowego handlu tego rodzaju mięsem. Jednocześnie produkcja w państwach starej piętnastki zmniejszy się o 1 proc. natomiast wzrośnie o 7 proc. w państwach nowoprzyjętych.

Wzrośnie również uzależnienie unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który zwiększy się z 9 proc. do 12 proc. produkcji w 2030 roku.

Prognozy rozwoju rynku chińskiego są trudne do przewidzenia, co wynika ze zmian restrukturyzacyjnych w tamtejszej produkcji. Zdaniem ekspertów, rynek ten będzie miał jednak duży wpływ na światową produkcję i handel wieprzowiny.

Rosja, dążąc do samowystarczalności w produkcji, będzie ograniczała import wieprzowiny z krajów UE. Stany Zjednoczone w najbliższej dekadzie zwiększą eksport tego rodzaju mięsa. Głównym czynnikiem stymulującym ten proces będzie niski kurs dolara w stosunku do innych walut. 

Dane: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • Europejskie<br> rynki rolneEuropejskie
    rynki rolne
    Sytuacja na rynkach rolnych i debata o przyszłości WPR – to główne tematy posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Mleczna hossa?Mleczna hossa? Jak wynika z raportu Komisji Europejskiej, kraje rozwijające się będą w najbliższym czasie napędzały wzrost globalnej produkcji mleka. […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close