, 16 Lutego 2025 roku.

„Kiełbasa
biała parzona wielkopolska”

Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest już 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Oznacza to, że powyższa nazwa będzie mogła być używana jedynie przez producentów na ściśle określonym obszarze geograficznym, obejmującym województwo wielkopolskie oraz część powiatów w województwie lubuskim i kujawsko-pomorskim. Każdy producent chcący posługiwać się tą chronioną nazwą będzie musiał poddać się kontroli zgodności produktu z zarejestrowaną specyfikacją i otrzymać stosowany certyfikat.     

 Kiełbasy parzone były znane na ziemiach polskich co najmniej od XIX w. Szczególnie na stołach mieszkańców Wielkopolski znajdowała się duża gama wyrobów przygotowywanych z mięsa wieprzowego, wśród których bezsprzecznie królowała kiełbasa biała wielkopolska.

W kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej dominuje smak zaparzonego mięsa wieprzowego z lekkim aromatem czosnku i pieprzu. Wyraźnie wyczuwalna jest również nuta tartego majeranku, podkreślająca jej smak oraz związek z regionem Wielkopolski. Wyjątkowość kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej polega również na tym, że jest produkowana ze świeżego, schłodzonego, niepeklowanego mięsa w 70% pochodzącego z szynki, a także niedługi czas jej przygotowywania co wpływa na jej wysoką jakość.

Źródło: MRiRW

Artykuły powiązane

  • Strategia<br> Promocji ŻywnościStrategia
    Promocji Żywności
    Polska słynie na świecie z dobrej żywności. Jest ceniona za jakość i atrakcyjną cenę.  Krajowe produkty znad Wisły podbijają co […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Czy wędliny są zdrowe?Czy wędliny są zdrowe? Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków […]
  • Kiełbasa piaszczańska<br> z certyfikatem!Kiełbasa piaszczańska
    z certyfikatem!
    Jest powód do dumy! Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest […]
  • Grillowanie może<br> nam zajść za skórę!Grillowanie może
    nam zajść za skórę!
    Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej substancji rakotwórczych zawartych w dymie przez skórę, niż przez […]
  • Zdemaskuj swoje jedzenieZdemaskuj swoje jedzenie Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Kolejne rynki zbytuKolejne rynki zbytu Eksport polskiej żywności w 2016 roku osiągnął rekordową wartość ponad 24 mld euro, czyli ponad 100 mld zł. Z tego 82 proc. trafia do […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close