Sobota, 07 Grudnia 2024 roku.

Mało znana jagoda kamczacka

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie uprawą mało znanych gatunków roślin, takich jak jagoda kamczacka. Badania naukowe wykazały, że jej owoce stanowią dobre źródło związków przeciwutleniających, dzięki czemu mogą odegrać znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Ze względu na bogaty skład chemiczny, właściwości antyoksydacyjne oraz działanie prozdrowotne owoce te są doskonałym składnikiem funkcjonalnych produktów żywnościowych.

Pochodzenie
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.), nazywana również suchodrzewem kamczackim lub wiciokrzewem kamczackim, należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae) i pochodzi z północno-wschodniej Azji. Pierwsza wzmianka o niej pojawia się w literaturze z 1894 roku. Obecnie owoce te są powszechnie uprawiane w Chinach, Rosji i Japonii. Stają się również coraz bardziej popularne w Polsce.

Wygląd
Jagoda kamczacka jest wieloletnim krzewem liściastym pokroju prawie kulistego o wysokości dochodzącej do 1,5 m. Krzewy są łatwe w uprawie i bardzo odporne na mróz, wytrzymują spadki temperatury sięgające nawet do -40°C. Owoce jagody kamczackiej odznaczają się charakterystycznym butelkowatym kształtem oraz fioletowo-granatową barwą z ciemnoniebieskim woskowym nalotem na powierzchni. Mają soczysty, aromatyczny, kwaśno-słodki miąższ, przypominający w smaku jagodę leśną.

Właściwości i zastosowanie
Owoce jagody kamczackiej zawierają cenne związki bioaktywne, dzięki którym wykazują działanie prozdrowotne, bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Przede wszystkim stanowią bogate źródło polifenoli, takich jak antocyjany, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Zawartość tych związków w owocach jest w dużej mierze uzależniona od stopnia ich dojrzałości, odmiany, warunków uprawy i przechowywania. Dodatkowo owoce jagody kamczackiej zawierają składniki mineralne i witaminy, w szczególności fosfor, magnez, wapń oraz witaminę C.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze i odkażające owoce jagody kamczackiej są stosowane w leczeniu chorób żołądka. Nalewkę i napary sporządzane z liści wykorzystuje się z kolei przy leczeniu schorzeń gardła i oczu.

Owoce jagody kamczackiej znajdują swoje zastosowanie również w kuchni. Można spożywać je na surowo, przygotować z nich sok, a także stosować jako dodatek do różnego rodzaju deserów, sałatek owocowych, pierogów, wypieków i przetworów. Nadają się również do suszenia oraz mrożenia.

Jagoda kamczacka cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród sadowników, jak i naukowców. Z powodu niskich wymagań klimatycznych i agrotechnicznych jest niezwykle interesującym gatunkiem nadającym się do uprawy zarówno przez amatorów, jak i doświadczonych hodowców.

Owoce jagody kamczackiej stanowią cenny element diety człowieka. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom, zwłaszcza związkom polifenolowym, mogą odegrać istotną rolę w zapobieganiu współczesnym chorobom cywilizacyjnym, takim jak nowotwory, otyłość, cukrzyca oraz choroby układu krążenia.

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Aronia – cierpka jagoda<br> na zdrowieAronia – cierpka jagoda
    na zdrowie
    Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz […]
  • Truskawki a glikemia poposiłkowaTruskawki a glikemia poposiłkowa W Polsce truskawki najczęściej spożywane są jako owoce sezonowe w maju i czerwcu. Te owoce cenione są ze względów […]
  • Letni eliksir młodościLetni eliksir młodości Czerwiec i lipiec to idealny czas na przygotowanie dań z botwiny. Warto ją jeść, bo zawiera substancje odżywcze pozwalające zachować […]
  • Jagodowy trendJagodowy trend W Polsce coraz popularniejsza staje się jagoda kamczacka. Krajowi producenci śmiało podejmują nowe wyzwania i szybko włączyli ten […]
  • Bardzo zdrowe roślinyBardzo zdrowe rośliny Rośliny z rodziny różowatych oraz przewiertniowatych mogą odegrać znacząca rolę w profilaktyce wielu chorób […]
  • Grzyby na zdrowie!Grzyby na zdrowie! Grzyby, uważane przez dziesiątki lat za bezwartościowy dodatek smakowy, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy spowalniających […]
  • Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe<br> i prozdrowotneGrzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe
    i prozdrowotne
    Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close