Czwartek, 24 Kwietnia 2025 roku.

Mrożonki –
gorący biznes!

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystyczego, produkcja mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 i więcej osób, wyniosła w 2017 roku w Polsce 707 tys. ton. To najlepszy wynik w historii – o 9,1 proc. więcej niż przed rokiem.

W ostatniej dekadzie, produkcja mrożonych warzyw w Polsce wzrosła o ponad 54 proc., napędzana wzrastającym zapotrzebowaniem na rynku krajowym i dynamicznym eksportem. Duży wzrost wytwórczości w 2017 r. spowodowany jest również zwiększonym popytem ze strony zakładów przetwórczych w obliczu spadku dostępności owoców do mrożenia, w związku ze stratami po przymrozkach.

Utrzymanie trendów w konsumpcji żywności, a także rozwoju sektora, może spowodować, że produkcja mrożonych warzyw w Polsce w kolejnych latach również będzie się zwiększać. Potencjał rozwoju rynku wciąż jest znaczny z uwagi na szeroką bazę surowcową, wysoką konkurencyjność i dużą przestrzeń do wzrostu konsumpcji krajowej.

Obecnie, Polska jest drugim, po Belgii (ok. 1 mln t), producentem mrożonych warzyw w Unii Europejskiej. Krajowy udział na rynku unijnym zwiększa się, mamy więc szansę stać się największym wytwórcą we Wspólnocie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ziemniaku wróć!Ziemniaku wróć! Polska wciąż należy do potentatów w produkcji ziemniaków. Jednak, o ile w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia zajmowała […]
  • Kierunek eksportowy – NiemcyKierunek eksportowy – Niemcy W sezonie 2017/2018 podstawowym rynkiem zbytu owoców, warzyw i ich przetworów pozostaną kraje Unii Europejskiej, przede […]
  • Mleczna hossaMleczna hossa Skup mleka w Polsce w sierpniu wyniósł 972,1 mln litrów. To o 2,7 proc. mniej niż w lipcu oraz o 5,6 proc. więcej niż w […]
  • Mrożonki –<br> fakty i mityMrożonki –
    fakty i mity
    Mrożone owoce i warzywa odznaczają się uboższą wartością odżywczą niż te świeże – prawda czy mit? Otóż okazuje się, że to […]
  • Polska w czołówce producentów jaj w UEPolska w czołówce producentów jaj w UE W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce producentów jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Piwo<br> znad Wisły potęgąPiwo
    znad Wisły potęgą
    Polska jest trzecim największym producentem piwa w Unii Europejskiej. Mimo tego, 2017 rok był dla branży niełatwy, przez niesprzyjającą […]
  • Małe sklepy walczą <br> o przetrwanieMałe sklepy walczą
    o przetrwanie
    Małe sklepy w Polsce znikają z ulic. Większość Polaków robi zakupy w supermarketach. Wiele targów i warzywniaków […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close