, 16 Lutego 2025 roku.

O dziedzictwie kulinarnym i systemach jakości żywności

O dziedzictwie kulinarnym i systemach jakości żywności dyskutowali 12 grudnia minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, dr hab. Jarosław Dumanowski prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz prezes Fundacji Szkoła na widelcu Grzegorz Łapanowski.  

– Rynek żywności się zmienia tak jak się zmienia społeczeństwo, jego potrzeby i możliwości finansowe – stwierdził minister.

Podkreślił, że w chwili obecnej jest to rynek obfitości, na którym praktycznie niczego nie brakuje. Według ministra sprawia to, że z jednej strony mamy do czynienia z odreagowaniem na czasy, w których były duże niedobory i kartki na żywność co powoduje wzmożone zakupy, ale jednocześnie z drugiej strony doprowadza to ogromnego marnowania żywności.

Wprowadzone ostatnio przepisy o znakowaniu żywności powinny się przyczynić do ograniczenia tego marnotrawstwa – powiedział minister i dodał – rosnąca zamożność społeczeństwa sprawia, że dokonuje ono coraz bardziej świadomych zakupów i nie chce żywności anonimowej.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na rynkową szansę dla producentów, którzy dobrze oznaczają swoje produkty i odpowiadają na zapotrzebowanie konsumentów.

– Jedzenie na przestrzeni wieków bardzo się zmieniało – powiedział profesor Dumanowski.

Zwrócił również uwagę na zmiany społeczne związane z jedzeniem. Podkreślił, że łatwość i powszechność w dostępie do jedzenia zmieniła wiele zachowań. Kiedyś, ze względu na ograniczoność i wysoka cenę żywności była ona bardziej szanowana, celebrowano jej przygotowywanie i spożywanie.

– Dobrze by było, aby wiedza kulinarna była powszechna – podkreślił prezes Grzegorz Łapanowski. Znany kucharz zwrócił jednocześnie uwagę, abyśmy jako Polacy byli dumni z naszej kuchni i abyśmy się nie wstydzili np. naszego schabowego, czy kotleta mielonego. W tym kontekście znany kucharz wskazał na potrzebę powszechnej edukacji kulinarnej.

Wstępem do dzisiejszej dyskusji było przedstawienie obowiązujących w Polsce systemów jakości, które przedstawił dyrektor departamentu promocji i jakości żywności Michał Rzytki.

Kulminacją dzisiejszego wydarzenia były warsztaty kulinarne, podczas których minister Ardanowski wraz z profesorem Dumanowski i dyrektor generalną MRiRW Moniką Rzepecką wzięli udział m.in. w lepieniu tradycyjnych uszek.

Źródło/Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close