Polski drób
w Tajwanie
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa dla polskich producentów drobiu.
Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane przez Radę Rolnictwa Yuanu Wykonawczego. Zgodnie z informacją uzyskaną od służby weterynaryjnej Tajwanu BAPHIQ, dopuszczony został import każdego rodzaju drobiu pochodzącego z uboju dokonanego od dnia 19 kwietnia 2018 r. włącznie.
Możliwości eksportowe do Tajwanu zmieniły się, tak jak do Chin. Pod koniec 2017 roku, chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. Na wiadomość o takiej zmianie, polscy rolnicy bardzo czekali, ponieważ była to ogromna szansa dla krajowych producentów drobiu. Obecnie, Polska jest jedynym krajem, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. Dotychczasowa wartość eksportu może rewolucyjnie wzrosnąć.
Chiny są największym i najważniejszym rynkiem dla polskiego mięsa drobiowego. Choć już dziś polskie mięso cieszy się w Azji dużym uznaniem, Polska jako największy producent mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, będzie mogła rozwinąć skrzydła w tym sektorze. Otwarcie Chin na eksport mięsa to pierwszy etap dla dalszej ekspansji polskich produktów, takich jak lotki czy łapki.
Blokada eksportu polskiego drobiu na rynek chiński była wynikiem obecności ognisk grypy ptaków, występującej w większości krajów europejskich i związana była z regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Choć formalne uznanie Polski za kraj wolny od grypy ptaków miało miejsce w lipcu 2017 r., realne otwarcie niektórych rynków krajów trzecich na nasz drób wymagało kolejnych miesięcy starań. Tym bardziej można mówić o sukcesie wejścia na rynek Państwa Środka.
Już jesienią 2016 r. w Szanghaju powstało biuro Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, którego działalność miała na celu zacieśnianie współpracy ze stroną chińską i doprowadzenie do otwarcia tamtejszego rynku na polskie mięso drobiowe. Działania KRD-IG, nie tylko w Szanghaju, ale i w Polsce, poprzez organizację licznych spotkań i konferencji z udziałem zainteresowanych stron, a także podpisanych ze stroną chińską porozumień, w dużym stopniu przyczyniły się do dzisiejszego sukcesu. Znaczenie miała również współfinansowana przez Unię Europejską kampania prowadzona przez KRD-IG, „Europejski drób – w jakości siła”.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin