Singapur otwiera rynek dla jaj, produktów jajecznych oraz przetworów z mięsa i jaj z Polski.
Służby weterynaryjne Singapuru poinformowały o:
– otwarciu rynku dla jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych;
– uproszczeniu zasad dostępu do rynku singapurskiego dla przetworów z mięsa (drobiowego, wieprzowego, wołowego) oraz przetworów z jaj poprzez wprowadzenie możliwości zatwierdzania zakładów do eksportu na zasadzie pre-listingu.
Intensyfikacja prac w dostępie do rynku Singapuru przyczyniła się do tego, że wkrótce polscy producenci wymienionych produktów będą mogli sprzedawać je na tamtym rynku.
Aktualnie trwają prace nad uzgodnieniem odpowiednich wzorów świadectw zdrowia, co umożliwi eksport.
Źródło: MRiRW
Artykuły powiązane
- Polski drób
w Tajwanie
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […] - Ceny jaj będą
pod kontrolą
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opracowuje elektroniczny system informacji o cenach jaj. Ma ruszyć wiosną przyszłego […] - Produkty jajeczne
z Ukrainy „tylnymi drzwiami”
Polscy producenci mogą sporo stracić na przywozie produktów jajecznych z Ukrainy do Unii Europejskiej. Nie chodzi tylko o […] - Ekologia – tak,
ale nie w 100%
Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody […] - Producenci jaj bez odszkodowań
Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale […]
- Spadek europejskiego eksportu jaj
Już drugi rok z rzędu unijny eksport jaj i produktów jajecznych notuje spadki przekraczające dziesięć procent. Zmiany są […]
- Polagra Food
Embargo, sytuacja na europejskich rynkach, a także rosnąca świadomość konsumencka sprawiają, że branża spożywcza nieustannie potrzebuje […]
- Sekretarz Stanu
Jacek Bogucki
z wizytą w USA
Sekretarz Stanu Jacek Bogucki przebywał w dniach 25-28 czerwca z oficjalną wizytą w USA. Wizyta ta miała na celu udział w targach […]