Czwartek, 24 Kwietnia 2025 roku.

Smakowita Małopolska

203 małopolskie specjały są już na liście produktów tradycyjnych! Małopolska jest krajowym liderem pod względem ilości produktów regionalnych, które uzyskały w Unii Europejskiej certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich produktów, pochodzi właśnie z tego województwa.

Województwo Małopolskie jest kopalnią produktów, które trafiają na listę produktów tradycyjnych, ale także jest też krajowym liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat Unii Europejskiej, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Następnie, małopolscy producenci zarejestrowali kolejnych 11 produktów. Certyfikat "Chroniona Nazwa Pochodzenia" mają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

Wśród ostatnich wpisów umieszczonych na liście produktów tradycyjnych, znajdują się takie wyroby kulinarne tj. wino z jabłek i płatków róży z Wolicy, śliwki w zalewie korzennej z Wolicy, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego czy kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie.

Małopolska, jako pierwszy region w Polsce, postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie swojego dziedzictwa kulinarnego. Służy temu m.in. Małopolski Festiwal Smaku z degustacjami i prezentacjami lokalnych smakołyków, organizowany corocznie w najważniejszych miejscowościach regionu. W ubiegłym roku została również wydana "Małopolska do zjedzenia" – książka kucharska z wyselekcjonowanymi przepisami z całego regionu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Strategia<br> Promocji ŻywnościStrategia
    Promocji Żywności
    Polska słynie na świecie z dobrej żywności. Jest ceniona za jakość i atrakcyjną cenę.  Krajowe produkty znad Wisły podbijają co […]
  • Numery z jajamiNumery z jajami W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli […]
  • ​Ekostandardy​Ekostandardy Na ten moment producenci ekologiczni czekali od dawna. Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski […]
  • Ekoprodukt<br> czy ekopodróbka?Ekoprodukt
    czy ekopodróbka?
    Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty […]
  • Smakowita tradycjaSmakowita tradycja Ser bieszczadzki wędzony, szynka wędzona z komina czy miody z doliny rzeki Bzury – to najnowsze produkty, które zostały […]
  • Smak i zdrowie –<br> czyli ECO na targach<br> WorldFood WarsawSmak i zdrowie –
    czyli ECO na targach
    WorldFood Warsaw
    Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5 % całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich siedmiu lat […]
  • „Kiełbasa <br> biała parzona wielkopolska”„Kiełbasa
    biała parzona wielkopolska”
    Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest już 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close