, 16 Lutego 2025 roku.

Święto polskiej żywności w Brukseli

Z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego zainaugurowany został w Brukseli Polska Food Festival.

Premier, po zakończeniu szczytu UE, w towarzystwie szefa resortu rolnictwa zwiedził stoiska promujące polską żywność.

– Tak jak polskie jedzenie, to żadne na świecie nie jest takie dobre. Szanujemy innych, ale jemy polskie – powiedział premier.

– Nie bagatelizujemy innych, szanujemy innych, bo też mają wysoką kulturę kulinarną, ale polskie rolnictwo i polskie produkty są wyjątkowe – dodał minister Ardanowski.

Premier Mateusz Morawiecki podkreślił przy okazji rolę wprowadzonych przepisów dotyczących rolniczego handlu detalicznego, na mocy których korzyści odnoszą zarówno producenci jak i konsumenci, a jednocześnie promowana jest polska żywność.

– Dzielimy się tym, co potrafimy znakomicie robić.  Produkty polskiego rolnictwa cieszą się dużą popularnością za granicą, a Polska staje się dużym zaopatrzeniowcem na świecie – podkreślił szef resortu rolnictwa

– Prezentujemy i chwalimy się polską żywnością, by dotrzeć jak najszerzej i aby zabrzmiało w całej Europie: Polscy rolnicy, polscy producenci wytwarzają żywność najwyższej jakości – dodał minister.

Polska żywność jest smaczna, różnorodna i wytwarzana zgodnie z tradycjami narodowymi.

Mamy do zaoferowania wyjątkowe, niepowtarzalne produkty. Dbamy o właściwe oznaczenie jakości polskiej żywności. Daje to wybór i spełnia oczekiwania konsumentów. To szczególnie ważne, ponieważ polscy producenci mogą zaoferować dużo więcej, niż samo spełnianie oczekiwań – unikalną jakość i smak.

Bogactwo kulinarne kuchni polskiej, polaczenie specyficznych cech związanych z poszczególnymi regionami kraju, z naturalnymi warunkami oraz wiedzą producentów powoduje, że mamy do zaoferowania wyjątkowe, niepowtarzalne produkty.

Tegoroczna, druga edycja Polska Food Festival została organizowana przez Stałe Przedstawicielstwo RP w Brukseli przy współpracy m.in. MRiRW, KOWR, Polskiej Organizacji Turystycznej i Instytutu Polskiego w Brukseli. W trakcie festiwalu polscy producenci żywności prezentują swoje wyroby, a samo wydarzenie łączy tradycyjny jarmark bożonarodzeniowy z koncertami, zimowymi warsztatami dla dzieci i innymi atrakcjami. Podczas festiwalu można spróbować m.in. polskich wędlin i kiełbas, nalewek, pieczywa, przetworów owocowych i słodyczy.

Źrodło/Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close