Większy dostęp do islandzkiego rynku produktów rolnych i spożywczych oraz ochrona unijnych produktów regionalnych w Islandii – to korzyści krajów Wspólnoty z trzech umów gospodarczych między UE a Islandią, które właśnie weszły w życie.
Umowy umożliwiają bezcłowy dostęp do rynku islandzkiego dla ponad 95 proc. unijnych produktów rolno-spożywczych. Do tej pory taki dostęp miało ok. 65 proc. Liberalizacja handlu zapewnia taką samą ochronę na tej wyspie 1150 regionalnym produktom unijnym, jaką są obecnie objęte w UE.
Zmiana zasad współpracy, gwarantuje większy dostęp do islandzkiego rynku dla takich produktów, jak wołowina, wieprzowina, drób i ser. Islandia uzyskuje również większy dostęp do unijnego rynku dla wielu swoich towarów. Umowy pozwolą również na uzupełnianie w przyszłości listy chronionych produktów regionalnych.
Unijny eksport do Islandii obejmuje przede wszystkim kawę, owoce i warzywa, czekoladę i przetworzone produkty spożywcze. Import UE z Islandii to z kolei m.in. wodorosty morskie, owcze mięso, wyroby skórzane i futrzarskie oraz różne przetwory spożywcze.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin
Artykuły powiązane
Wolny handel
UE-Meksyk
Unia Europejska zakończyła negocjacje nowej umowy o wolnym handlu z Meksykiem. Praktycznie cały handel towarami, w tym z sektora […]
Produkty jajeczne
z Ukrainy „tylnymi drzwiami”
Polscy producenci mogą sporo stracić na przywozie produktów jajecznych z Ukrainy do Unii Europejskiej. Nie chodzi tylko o […]
Polacy kochają
włoską kuchnię
Po rodzimej kuchni, drugie miejsce na talerzach Polaków zajmują produkty diety śródziemnomorskiej. Ma to przełożenie […]
Drobiarze alarmują
Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
Polagra Food
Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
Łańcuch żywnościowy UE pod większą ochroną?
Plan Komisji Europejskiej w sprawie rozwiązania problemu nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności to prawdziwy krok […]
Drób na plusie
Unia Europejska drobiem stoi! W 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln ton, a eksport o 2,5 proc. do […]
Rolnicy wznowili protesty
Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]