Czwartek, 24 Kwietnia 2025 roku.

Unijne rolnictwo
w przyszłości

Konsumpcja cukru w Unii Europejskiej będzie spadać, podobnie jak ilość gruntów wykorzystywanych do celów rolniczych, a produkcja zbóż będzie rosła – wynika z szacunków Komisji Europejskiej, która przygotowała raport „Perspektywy rolnictwa 2017-2030”.

Według raportu ekspertów z Brukseli, ilość gruntów wykorzystywanych do celów rolniczych w UE, będzie nadal spadać do 2030 r. Spadek ten jednak nie zatrzyma zwiększenia produkcji niektórych roślin uprawnych w tym samym okresie. Powierzchnia gruntów wykorzystywanych do celów rolniczych spadnie do 172 mln ha – z obecnego poziomu 176 mln ha, przy odpowiadającym spadku poziomu gruntów ornych UE, z 106,5 mln ha w 2017 r. do 104 mln ha w 2030 r.

Jak wynika z prognoz ekspertów, zmieni się rynek cukru w UE. Jego konsumpcja spada i będzie nadal spadać do 2030 r., pomimo ogólnego wzrostu światowego spożycia cukru, oczekiwanego w tym samym okresie. Spadek konsumpcji cukru w UE prawdopodobnie wyniesie około 5 proc., z 18,5 mln ton w 2017 r. o 17,5 mln w 2030 r. Zmiana ta będzie sprzyjać izoglukozie i innym substancjom słodzącym, których sprzedaż powinna wzrosnąć z 0,8 mln ton w 2017 r. do 1,8 mln ton w 2030 r. Niedawny koniec kwotowania cukru w UE prawdopodobnie doprowadzi jednak do wzrostu ogólnej produkcji cukru w Europie o około 12 proc. do 2030 r. w porównaniu ze średnią produkcją z ostatnich pięciu lat. Producenci z UE znajdą nowe rynki w innych krajach.

Według analityków KE, unijna produkcja zbóż będzie nadal rosła, od 301 mln ton w 2017 r. do 341 mln ton w 2030 r., Głównie dzięki większemu popytowi na cele paszowe, w szczególności w szczególności dotyczy to kukurydzy. Oczekuje się, że popyt na zboża w UE wzrośnie o 10 proc. do 2030 r. w porównaniu ze średnią z lat 2012-2017 z 283,5 mln w 2017 r. do 308,5 mln w 2030 r. Najwięcej zbóż w UE w ujęciu ilościowym nadal wykorzystuje się na rynku pasz, a oczekuje się, że będzie on dalej rósł z powodu przewidywanego wzrostu produkcji mleka i mięsa. Przewiduje się jednak, że ceny zbóż utrzymają się na niskim poziomie do 2030 r. Przewiduje się, że ceny zbóż w UE pozostaną niskie na następny kilka lat, ze względu duże zapasy i niskie koszty energii i nakładów. Jednak niekorzystne warunki pogodowe mogą wpływać na wzrost cen w przyszłości.

Zapotrzebowanie konsumentów na produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzące od zwierząt, które nie były karmione genetycznie zmodyfikowaną paszą, nadal rośnie. Powinno to w przyszłości przynieść korzyści producentom roślin białkowych w UE. Oczekuje się jednak spowolnienia wzrostu powierzchni uprawy roślin wysokobiałkowych, głównie w wyniku niższych cen pasz i wzrostu kosztów nakładów niezbędnych przy ich produkcji.

Znaczna część uprawianych na całym świecie roślin oleistych (w szczególności rzepaku) jest wykorzystywana, jako biopaliwa, a niższy popyt na oleje roślinne do stosowania w biopaliwach ma wpłynąć na cały rynek. W raporcie odnotowano, że produkcja tych roślin pozostaje ściśle związana z ogólną polityką UE w zakresie biopaliw i wpływem na środowisko. Ponieważ polityka ta jest obecnie aktualizowana, trudno przewidzieć z całą pewnością, jak rynek będzie się rozwijał, a zatem wszelkie prognozy są dokonywane przy założeniu braku zmian obecnej polityki po 2020 roku. Obecnym motorem napędowym produkcji biopaliw w UE jest ich wykorzystanie w transporcie drogowym, lecz raport perspektywiczny przewiduje spadek wykorzystania biopaliw zgodnie ze spadkiem wykorzystania zarówno benzyny, jak i oleju napędowego, jako paliw transportowych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Kierunek eksportowy – NiemcyKierunek eksportowy – Niemcy W sezonie 2017/2018 podstawowym rynkiem zbytu owoców, warzyw i ich przetworów pozostaną kraje Unii Europejskiej, przede […]
  • Zmiany na rynku cukruZmiany na rynku cukru 1 października przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla […]
  • Drób taniejeDrób tanieje Spożycie drobiu może wzrosnąć jeszcze bardziej. Jak wynika z analiz Agencji Rynku Rolnego, w tym roku kurczaki będą coraz tańsze, […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Mrożonki –<br> gorący biznes!Mrożonki –
    gorący biznes!
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystyczego, produkcja mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 i więcej […]
  • Komisja Europejska <br> o mlekuKomisja Europejska
    o mleku
    Produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej w 2018 roku wzrośnie – przewiduje Komisja Europejska. Według prognozy […]
  • Żywność<br> będzie droższaŻywność
    będzie droższa
    Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w tym roku wzrosną o 5 proc. w porównaniu z ubiegłym, a w pierwszej połowie 2018 […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close