, 27 Kwietnia 2025 roku.

Wołowina w dół

Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 r. i wyniesie 7534 tys. t (w ekwiwalencie tuszy) – wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej.

Zniesienie kwot mlecznych w wielu państwach członkowskich przyczyniło się do zmniejszenia liczby cieląt przeznaczanych na opas, na rzecz zwiększenia stad mlecznych. Ta sytuacja ulega jednak zmianie, według ekspertów – do 2030 r. pogłowie krów mlecznych w UE zmniejszy się z 23,3 mln szt. w 2016 r. do 21,8 mln szt. Jednocześnie, pogłowie krów mamek spadnie o 0,8 mln szt. do 11,5 mln szt.

Specjaliści z Brukseli uważają, że do 2030 r. (w porównaniu do średniej z lat 2014-16) produkcja wołowiny wzrośnie w Holandii (11 proc.), Austrii (10 proc.), Irlandii (6,5 proc.) i Belgii (6,4 proc.), zaś poleci w dół w Niemczech (17 proc.), Francji (12 proc.), Rumunii (11 proc.) i Polsce (8,2 proc.). Do obniżki unijnej produkcji wołowiny przyczyni się również prognozowany spadek (o 5 proc.) konsumpcji, która w 2030 r. wyniesie 7487 tys. t. Warto dodać, że nadal utrzyma się wyraźna różnica w spożyciu tego gatunku mięsa pomiędzy krajami tzw. starej i nowej Unii.

W 2016 roku, przeciętne spożycie wołowiny w UE wyniosło 10,9 kg/mieszkańca – dla UE-15 12,7 kg, a dla UE-13 3,9 kg. Z kolei w 2030 r. średnia konsumpcja per capita wyniesie odpowiednio 11,7 i 3,6 kg.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Mleczna hossa?Mleczna hossa? Jak wynika z raportu Komisji Europejskiej, kraje rozwijające się będą w najbliższym czasie napędzały wzrost globalnej produkcji mleka. […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Komisja Europejska <br> o mlekuKomisja Europejska
    o mleku
    Produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej w 2018 roku wzrośnie – przewiduje Komisja Europejska. Według prognozy […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Prognoza<br> dla rolnictwa UEPrognoza
    dla rolnictwa UE
    Komisja Europejska szacuje, że tegoroczna produkcja zboża w krajach Wspólnoty osiągnie 305 mln ton. To o 2 mln ton mniej niż w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close