Wznowienie eksportu drobiu i jaj
do Hongkongu
3 czerwca 2020 r. służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:
- powiat lubartowski, województwo lubelskie;
- powiat krasnostawski, województwo lubelskie;
- powiat ostrowski, województwo wielkopolskie;
- powiat szamotulski, województwo wielkopolskie;
- powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie;
- powiat legnicki, województwo dolnośląskie;
- powiat iławski, województwo warmińsko-mazurskie.
Przyjmowane będzie wyłącznie świeże lub zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia.
Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.
Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
Źródło: MRiRW