, 19 Stycznia 2025 roku.

Żywność
z „Programu dla szkół”
dla potrzebujących

Produkty żywnościowe, których dostawa do placówek oświatowych w ramach „Programu dla szkół” została wstrzymana, można przekazywać organizacjom pożytku publicznego, szpitalom lub służbom mundurowym.

– Żywności nam nie zabraknie. Ale trzeba pamiętać też o tym, w szczególności w trudnych czasach, aby nie doprowadzać do jej marnowania. Koronawirus rodzi bardzo wiele problemów. Najważniejsze jest oczywiście zdrowie. Są jednak inne pilne sprawy, które należy rozwiązać. I robimy to po kolei. Poleciłem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opracowanie wytycznych dotyczących „Programu dla szkół” – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Dotyczy to, finansowanego ze środków UE, mechanizmu „Program dla szkół” w roku szkolnym 2019/2020. W związku z zamknięciem placówek edukacyjnych, z powodu pandemii „COVID-19”, nie są odbierane dostarczane do tej pory produkty takie jak: świeże owoce i warzywa oraz soki, przeciery owocowe, a także produkty mleczne. Ciągłość realizacji programu została przerwana z powodu ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. 

Zaistniała sytuacja jest konsekwencją środka podjętego w interesie publicznym i jest przypadkiem „siły wyższej”, dlatego ARiMR przygotowała wytyczne dla zatwierdzonych dostawców i szkół.

– Opublikowane wytyczne dotyczą sposobów postępowania. Najważniejsze jest zdrowy rozsądek, który nakazuje zwracać uwagę przede wszystkim na to, aby żywność nie była marnowana. Podejmujemy takie działania, które do tego nie dopuszczą i w miarę możliwości kierujemy tę żywność do potrzebujących – podkreśla minister Ardanowski.

Dostawcy, którzy przekazali do Oddziałów Terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa właściwych ze względu na siedzibę dostawcy, stany magazynowe oraz harmonogramy dostaw produktów przewidzianych na realizację tego działania w okresie od 12 marca 2020 r. do 25 marca 2020 r. będą mogli ubiegać się o pomoc z tytułu wystąpienia „siły wyższej”, o ile nie sprzedali tych produktów.

Każda sprawa będzie rozpatrywana indywidualnie przez KOWR, ze względu na nieprzewidziane okoliczności w powodu COVID-19, w oparciu o odpowiednie dowody, które Dostawcy będą zobowiązani przedłożyć w przypadku wnioskowania o wsparcie wraz z wnioskiem o pomoc. Przy rozstrzyganiu sprawy będzie brany pod uwagę charakter produktów, tj. sprawdzenie czy są one łatwo psujące się i tym samym nie nadają się do wykorzystania po wznowieniu realizacji Programu.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Dzięki rolnikom<br> żywności w Polsce<br> nie zabraknieDzięki rolnikom
    żywności w Polsce
    nie zabraknie
    – Jesteśmy znaczącym producentem żywności w Unii Europejskiej, a w niektórych segmentach także na świecie – […]
  • Polska Smakuje<br> w turystycePolska Smakuje
    w turystyce
    W obecności ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego oraz sekretarza stanu w ministerstwie rozwoju Andrzeja […]
  • Rozszerzenie Pomocy ŻywnościowejRozszerzenie Pomocy Żywnościowej Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 13 marca 2020 r. towarzyszył Prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie podczas […]
  • Kolejne produkty<br> ze znakiem PDŻKolejne produkty
    ze znakiem PDŻ
    – Produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność to naprawdę dobra żywność, to żywność najwyższej jakości – powiedział minister […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • Łączy nas PRODUKT POLSKIŁączy nas PRODUKT POLSKI Przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz spółek nadzorowanych przez Ministerstwo Aktywów […]
  • Pomoc żywnościowaPomoc żywnościowa Minister Krzysztof Jurgiel w dniu 13 lipca br. uczestniczył w briefingu zorganizowanym przez minister rodziny, pracy i polityki […]
  • Ułatwienia<br> w przyjeździe pracowników sezonowych do PolskiUłatwienia
    w przyjeździe pracowników sezonowych do Polski
    – We współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowaliśmy wytyczne dla producentów rolnych […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close