Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Leki dla pszczół

Preparat wspomagający leczenie nosemozy u pszczół trafi wkrótce na rynek. Został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Skład preparatu oparty jest wyłącznie o naturalne substancje z roślin.

Obecnie nie ma dostatecznie skutecznej i bezpiecznej metody leczenia nosemozy u pszczół (choroba, którą wywołują grzyby). Rozwój choroby hamują antybiotyki na bazie fumagiliny, jednak w związku z zagrożeniem przenikania fumagiliny lub produktów jej metabolizmu do miodu, od kilku lat w Europie obowiązuje całkowity zakaz jej stosowania.
Pszczelarze stosują różne preparaty ziołowe, które jednak nie likwidują ostatecznie choroby.

Wynalazek polskich naukowców – po dwóch latach dodatkowych testów i badań, czyli preparaty roślinne mające zastosowanie we wspomaganiu leczenia nosemozy u pszczół oraz poprawy ich odporności zgłoszono do Urzędu Patentowego w grudniu 2015 r.

Wkrótce do Urzędu Patentowego ma trafić kolejne innowacyjne zgłoszenie – probiotyku dla pszczół na bazie szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus, który będzie miał zastosowanie w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
  • Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka?Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka? Nie wiadomo! Choć prowadzono badania sprawdzające, czy witamina C wspomaga leczenie onkologiczne, wciąż nie ma jednoznacznej […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • Pamiętajmy<br> o pszczołach!Pamiętajmy
    o pszczołach!
    Nieprawidłowo wykonywane zabiegi, zwłaszcza przy użyciu insektycydów, niosą niezwykle duże zagrożenie dla pszczół i […]
  • Statki roznoszą bakterie oporne<br> na antybiotykiStatki roznoszą bakterie oporne
    na antybiotyki
    Przewożona w zbiornikach balastowych statków i wyrzucana w pobliżu portów woda często zawiera bakterie oporne na […]
  • Nowa umowa<br> dla pracowników sezonowychNowa umowa
    dla pracowników sezonowych
    Sejm RP uchwalił ustawę, która wprowadza nowy rodzaj umowy cywilnoprawnej oraz ubezpieczenie zdrowotne i wypadkowe dla […]
  • Chemikalia<br> na skórce cytrusówChemikalia
    na skórce cytrusów
    Pomarańczowe i cytrynowe skórki to według wielu doskonały dodatek do świątecznych ciast. Nic dziwnego: zawierają olejki […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close