Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Czy to na pewno
„Bita śmietanka”?

Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy założeniu że można dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, pod warunkiem że nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Do przetworów mlecznych nie wolno dodawać tłuszczów obcych, tj. tłuszczów roślinnych ani niemlecznych tłuszczów zwierzęcych. Ponadto ww. rozporządzenie zastrzega wyłącznie dla przetworów mlecznych m.in. następujące nazwy: śmietanka, masło, ser, jogurt, kefir, maślanka.

Na tej podstawie produkty w sprayu takie jak „Bita śmietanka”, które są wprowadzane do obrotu pod nazwą zarezerwowaną dla przetworów mlecznych, muszą spełniać wymagania dotyczące przetworów mlecznych. Do ich wytworzenia nie wolno używać tłuszczów obcych.

W przypadku produktów w proszku, dodawanych do mleka, które są stosowane podczas przygotowywania deserów, a które:

– nie zawierają w swoim składzie śmietany,

– zawierają dodatek tłuszczów obcych,

nie wolno stosować nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych, tj. „śmietanka”/ ”śmietana”.

 Źródło: IJHARS

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close