Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Żywność bez pestycydów w UE

EFSA przedstawiła całościowy raport na temat pozostałości pestycydów w żywności w państwach Unii Europejskiej za rok 2015. Dane liczbowe nie odbiegają od tych uzyskanych w roku 2014, co potwierdza, że żywność w większości państw Europy jest bezpieczna.

Najważniejsze punkty raportu:

  • W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84 341 próbek żywności na obecność 774 pestycydów
  • Większość próbek (69,3%) pochodziła z państw członkowskich UE, oraz z Islandii i Norwegii (państwa stowarzyszone), natomiast 25,8% dotyczyło produktów przywożonych z krajów trzecich.
  • 97,2% analizowanych próbek zawierało pozostałości pestycydów w granicach dopuszczanych przez prawo lub było od nich całkowicie wolne. Wśród nich 53,3% próbek nie zawierało nawet śladowych ilości pestycydów.
  • Pozostałości pestycydów w ilości przekraczającej europejskie normy zostały stwierdzone w 5,6% próbek z państw trzecich (w 2014 r było to 6,5%) oraz w 1,7% próbek z państw Unii Europejskiej i stowarzyszonych.
  • W przypadku żywności przeinaczonej dla niemowląt 96,5% próbek mieściło się w granicach norm.
  • Żywność ekologiczna mieściła się w granicach norm w przypadku 99,3% próbek.
  • Aż 84,4% próbek produktów zwierzęcych było wolne od śladowych ilości pestycydów.

EFSA corocznie analizuje wyniki skoordynowanego programu kontroli żywności w UE (EUCP), w ramach którego kraje sprawozdawcze analizują próbki z tego samego „koszyka” artykułów spożywczych. W skład analizowanej żywności wchodziły m.in.: bakłażany, banany, brokuły, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sok pomarańczowy, groszek, słodka papryka, winogrona, pszenica, masło i jaja. Najwięcej pozostałości pestycydów stwierdzono wśród próbek brokułów (3,4%) oraz winogron (1,7%), natomiast wszystkie próbki masła mieściły się w granicach norm.

W swoim raporcie EFSA przedstawia szereg zaleceń dotyczących zwiększenia skuteczności programów kontroli.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close