Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Dron monitoruje rozwój roślin

Jak zmiany klimatu wpływają na początek, koniec i długość trwania okresu wegetacyjnego na polach i w lasach? Badania istotne nie tylko dla rozwoju roślin spożywczych, ale i dla życia w wielu ekosystemach prowadzi dr Piotr Bartmiński z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie.

W lutym br. naukowiec otrzymał na swoje prace trzyletni grant Narodowego Centrum Nauki, wsparcie wynosi około 500 tys. złotych. Grupa pod jego kierownictwem przez dwa pełne sezony będzie prowadzić na terenie Lubelszczyzny skomplikowane pomiary z powietrza przy pomocy drona wyposażonego w unikatową kamerę.

Oko ludzkie widzi zakres RGB, czyli mieszaninę czerwonego, zielonego i niebieskiego (RGB- ang. red, green, blue). Ale całe spektrum promieniowania elektromagnetycznego składa się z wielu innych składowych. W obrębie światła widzialnego, nadfioletu i podczerwieni można wydzielić dużo węższe pasma promieniowania. Na podstawie odbicia światła od roślin i podłoża przy określonych długościach fali elektromagnetycznej oblicza się wskaźniki hiperspektralne, co pozwala na charakterystykę roślinności albo pokrywy glebowej” – tłumaczy w rozmowie z PAP dr Bartmiński.

Dlaczego taki monitoring jest ważny? Rośliny, dla których okres między początkiem a końcem rozwoju poszczególnych faz jest zbyt krótki, mogą zawierać mniej elementów żywieniowych. Niekiedy wręcz w owocach pojawiają się substancje szkodliwe dla organizmu ludzkiego. „Od początku istnienia ludzkości człowiek był zainteresowany tym, kiedy roślinność wchodzi w fazę początku okresu wegetacyjnego i kiedy kończy się czas wzrastania roślin i następuje plonowanie.” – przypomina adiunkt w Zakładzie Gleboznawstwa i Ochrony Gleb UMCS.

Doktor tłumaczy, że długość okresu wegetacyjnego była ściśle związana z roślinami, które można uprawiać w danym terenie w celu pozyskania z nich produktów spożywczych. Poprzez wieloletnie obserwacje ludzie nauczyli się uprawiać odpowiednie rośliny w najlepszych do tego celu pod względem przyrodniczym miejscach – np. na glebach o dużej zawartości związków organicznych, będących zasobem składników odżywczych dla rosnących roślin.

 W dokonywaniu pomiarów naukowcom pomoże latający robot – heksakopter, dzięki któremu badania będzie można prowadzić przestrzennie w określonych porach dnia. „Jest to dron z sześcioma silnikami, wyposażony w kamerę hiperspektralną. Ta zminiaturyzowana kamera jest odpowiednikiem sprzętów, które latają na satelitach pomiarowych. Przygotowana do zawieszenia pod dronem, jest kosztownym i unikatowym sprzętem, którym dysponuje niewiele polskich ośrodków badawczych” – stwierdza rozmówca PAP.

Dr Bartmiński przyznaje, że na podstawie danych zebranych jedynie we wschodniej Polsce trudno prognozować wskaźniki dotyczące sezonu wegetacyjnego w Europie czy na świecie. Badania lubelskiego zespołu pozwolą jednak uzyskać metodę, która pozwoli na bardzo precyzyjne wyznaczanie początku i końca sezonu wegetacyjnego. Dodatkowo jeszcze w małej skali będzie można wychwytywać tak cenne dla rolników informacje jak np. zawartość fosforu w glebie, która jest korzystna dla roślin. 

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Artykuły powiązane

  • Posiedzenie Rady Ministrów rolnictwa UEPosiedzenie Rady Ministrów rolnictwa UE Minister Jan Krzysztof Ardanowski 15 lipca br. uczestniczył w posiedzeniu Rady Ministrów rolnictwa UE […]
  • O sytuacji na rynku<br> zbóż w RadzikowieO sytuacji na rynku
    zbóż w Radzikowie
    - Świat jest niemoralny, nieetyczny, ponieważ bogata północ, do której my się zaliczamy, godzi się na głód i […]
  • Na targach<br> w KościerzynieNa targach
    w Kościerzynie
    W dniach 25-26 maja br. minister Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w 29. Targach Rolniczo-Ogrodniczych w […]
  • Szacowanie szkód spowodowanych susząSzacowanie szkód spowodowanych suszą Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczącymi ogólnych zasad szacowania szkód w […]
  • Plony mogą być niższePlony mogą być niższe Rolnicy narzekają na brak opadów i nerwowo czekają na deszcz. Eksperci z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach […]
  • Początki uprawy<br> ryżu siewnegoPoczątki uprawy
    ryżu siewnego
    Pradawni mieszkańcy Chin rozpoczęli uprawę ryżu siewnego już 10 tys. lat temu - informuje serwis internetowy Instytutu Archeologii […]
  • Światowy<br> Dzień PszczółŚwiatowy
    Dzień Pszczół
    20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close