Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej 1,6 g/100 kcal z mleka krowiego lub koziego są bezpieczne i mogą być używane w Europie. Do tej pory prawo obowiązujące w UE ustalało minimalną zawartość białka na poziomie 1,8 g/100 kcal.
Ustalając nową ocenę naukową eksperci EFSA wzięli pod uwagę zapotrzebowanie na białko u niemowląt w wieku od 6 do 12 miesięcy, zawartość białka w mleku matki w pierwszym roku laktacji oraz wyniki badań dotyczące spożycia białka przez dzieci w Europie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej 1,6 g/100 kcal produkowane na bazie mleka krowiego lub koziego są bezpieczne i mogą być bez obaw stosowane w żywieniu niemowląt. Ponadto urząd badał preparaty o tej samej zawartości białka, produkowane na bazie białka sojowego lub z hydrolizatów białkowych, jednak dostępne dane nie pozwoliły na ocenę ich bezpieczeństwa i przydatności. Przed podjęciem decyzji urząd rozpatrzył także uwagi otrzymane podczas siedmiotygodniowych konsultacji społecznych.
Źródło: EFSA
Artykuły powiązane
Produkty dla dzieci
na bazie mleka
w świetle bieżących przepisów
Od 2016 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności, w tym małych dzieci. […]
EFSA o preparatach z hydrolizatami białkowymi
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował nowe wytyczne, które pomogą wnioskodawcom w przygotowaniu […]
Rozszerzanie diety niemowląt
Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe […]
Białko w diecie
seniorów – dlaczego
jest tak ważne?
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, […]
Dieta wegańska
w okresie ciąży
Dieta wegańska polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, […]
Owady i ich przetwory
w produktach żywnościowych
i paszach
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi, […]
Zakażone
mleko w proszku
nie trafiło do Polski
We Francji nakazano wycofanie z rynku prawie 7 tys. ton mleka w proszku dla niemowląt firmy Lactalis z powodu ryzyka zakażenia […]
EFSA dokładniej określi poziom enzymów
Zespół badaczy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował sposób na znacznie dokładniejsze […]