Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Śmiertelne
zatrucie łososiem
od polskiego dostawcy

W Danii trwa walka z aferą związaną z łososiem od polskiego dostawcy, w którym znajdowała się bakteria.

Jedna osoba nie żyje, dwie się zatruły po spożyciu wędzonego łososia zakupionego w sklepach Dansk Supermarked Group (DSG).

Portal Undercurrent News powołując się na słowa rzecznika SDG poinformował, że ryby dostarczała polska firma BK Salmon.

W sklepach Netto, Fotex, Bilska i Salling produkty zostały masowo wycofane z półek.

Sklepy Netto znajdują się również w Polsce i Niemczech, natomiast jak wynika z komunikatu, łosoś zakażony listerią (bakterią) trafił wyłącznie do duńskich sklepów.

Rzecznik DSG, cytowany przez Undercurrent News, zapowiada poszukiwania nowego dostawcy wędzonego łososia.

Oświadczenie firmy BK Salmon po doniesieniach o zatruciach łososiem w Danii.

 

 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Dramat z ASFDramat z ASF Obecna sytuacja z szalejącym w Polsce ASF jest niezwykle dramatyczna. Wszystko wskazuje na to, że sprawa wymknęła się spod kontroli i […]
  • Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia?Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia? Toksyna botulinowa, potocznie zwana jadem kiełbasianym, jest obecnie najczęściej kojarzona z zabiegami kosmetycznymi i pewnymi […]
  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
  • Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności!Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności! Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Antybiotyki<br> w hodowlach pod lupąAntybiotyki
    w hodowlach pod lupą
    Antybiotyki w hodowlach zwierząt w województwie lubuskim stosowane są powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców […]
  • Zanieczyszczenia<br> w żywnościZanieczyszczenia
    w żywności
    W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close