Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Apetyczna lista

Jagodzianki i rybny pasztet to nowe produkty, które trafiły na prestiżową, ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Ich fenomen wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim z ilości jagód włożonych do środka bułeczek. Olsztyneckie jagodzianki to 30. przysmak pochodzący z województwa warmińsko-mazurskiego, który dołączył do grona wyjątkowych smakołyków. Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zapewnia, że jagodzianki to niewątpliwie wyjątkowy produkt od wielu lat związany z miastem, a przede wszystkim z miejscową cukiernią, która je wytwarza od lat 80. ubiegłego wieku. Przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie przekonują, że jednym z wielu koneserów tych jagodzianek był prof. Religa, któremu regularnie były dostarczane autobusami PKS. Ponadto łakocie przez wiele lat wysyłane były także do Belwederu.

Na ministerialną listę trafił również pasztet z karpia z Sierskowoli w woj. lubelskim. Są tam zlokalizowane stawy karpiowe, więc ta ryba jest w lokalnych kuchniach wykorzystywana na różne sposoby. Jak powstały – można o tym przeczytać w serwisie internetowym ministerstwa rolnictwa. "Pewnego razu kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich, przygotowując kotlety rybne według popularnego przepisu, masę rybną włożyły do foremki i zapiekły w piecu chlebowym. Taki eksperyment dał początek popularnemu w gminie pasztetowi z karpia. W latach osiemdziesiątych kobiety jeszcze bardziej ulepszyły pasztet, dodając do masy rybnej marchewkę i natkę pietruszki".

Pasztet "karpiowy" jest 184. pozycją z woj. lubelskiego na liście. 45 wciągniętych na nią przysmaków ma woj. zachodniopomorskie, w tym zarejestrowane niedawno: jabłuszka w koszulkach. 75 pozycji pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. Od niedawna są wśród nich pampuchy z Kujaw, czyli bułki na parze oraz winko z chabru. Małopolska zajmuje drugie miejsce wśród województw pod względem liczby przysmaków zarejestrowanych na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych. Wpisy do prestiżowego katalogu uzyskały niedawno inne wyroby z Małopolski, związane z tradycyjnym świniobiciem – kaszanka, pasztet i głowizna z okolic Proszowic. Region ma obecnie na LPT 187 wyrobów i ustępuje jedynie Podkarpaciu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Smaki RegionówSmaki Regionów Kiełbasy, sery, ciasta, nalewki, miody, konfitury, soki i jabłka - to regionalne smaki, które królowały 24 września br. w […]
  • Porządkujemy rynek surowców rolnychPorządkujemy rynek surowców rolnych – Nie może być sytuacji, że rolnik pomimo ogromnych nakładów jest zmuszony do sprzedaży swoich plonów poniżej […]
  • Góry bez rolnictwa<br> będą martweGóry bez rolnictwa
    będą martwe
    Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich, to temat omawiany podczas konferencji, która […]
  • Polska ma superowoce!Polska ma superowoce! 1 lipca obchodzony był Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje […]
  • Spółdzielczość jako przyszłość rolnictwaSpółdzielczość jako przyszłość rolnictwa O potrzebie rozwijania spółdzielczości w sektorze rolno-spożywczym dyskutowano 17 czerwca br. w Centralnej Bibliotece […]
  • 15 lat polskiego rolnictwa<br> w Unii Europejskiej15 lat polskiego rolnictwa
    w Unii Europejskiej
    Polska wieś i rolnictwo od 15 lat funkcjonują na jednolitym rynku Unii Europejskiej, skutecznie korzystając z unijnych polityk, w […]
  • Nowy program<br> dla rolnikówNowy program
    dla rolników
    Latem tego roku zaprezentowany zostanie nowy program, który ma odpowiadać na potrzeby rolników - zapowiedział 12 maja […]
  • Reklamuj zgodnie<br> z prawemReklamuj zgodnie
    z prawem
    W związku ze stwierdzaniem licznych naruszeń w zakresie reklamy środków ochrony roślin, przypominamy, że każda jej forma, w tym […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close