Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Kardamon – przyprawa uniwersalna

Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie w starożytności, już wtedy przypisywano mu właściwości lecznicze. Jest on wszechstronnie wykorzystywany w kuchni zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Zimą stosujemy go do rozgrzewających herbat i wielu potraw wigilijnych.

Przyprawa ta otrzymywana jest przez wysuszenie nasion kardamonu malabarskiego. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Obecnie uprawiany jest także na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Jest to jednoroczna bylina z rodziny imbirowatych. Jej łodygi osiągają 2-5 m wysokości. Ma duże bulwiaste kłącze i długie ciemnozielone liście o długości 30-60 cm. Pędy kwiatowe wyrastają na liściastych łodygach tuż przy ziemi.

Kardamon w kuchni
Kardamon ze względu na swój niepowtarzalny aromat jest przede wszystkim wykorzystywany jako przyprawa w kuchni. Ma delikatny zapach oraz wyraźny korzenny smak. Nasiona kardamonu można dodawać do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Jest przyprawą uniwersalną, doskonale komponującą się z potrawami mięsnymi, rybnymi, ostrymi, ale też z daniami słodkimi. Kardamon najczęściej wykorzystywany jest w kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz w krajach skandynawskich. Wikingowie przywieźli go tam z Konstantynopola. W Danii jest np. wykorzystywany do wyrobu biszkoptów, ciast i ciasteczek. Kardamon dobrze komponuje się z ryżem, a także nasionami roślin strączkowych. Dodawany jest także do marynat, zwłaszcza marynowanych śledzi. Korzenny smak kardamonu znakomicie pasuje do ciasteczek, pierników, deserów, lodów czy słodkich sosów. W kuchni indyjskiej kardamon jest częstym dodatkiem do dań typu curry; jest też kluczowym składnikiem potraw z ryżu.

Kardamon w napojach
Dodawany do likierów, wódek, grzanego wina i słodkich koktajli, kardamon nadaje im niepowtarzalny aromat. Działając podobnie jak imbir, świetnie się sprawdza jako dodatek do rozgrzewających herbat. Również kawa z odrobiną kardamonu pachnie i smakuje lepiej. Tradycyjna kawa po turecku, rytualnie parzona, to kawa z kardamonem.

Kardamon w medycynie
Nasiona kardamonu mają palący smak i korzenny zapach, który zawdzięczają zawartości olejku eterycznego. Przyprawa ta pobudza trawienie, działa gazotwórczo, może hamować wymioty.

Owsianka z kardamonem

Składniki:

  • płatki owsiane górskie – 3 łyżki

  • jogurt naturalny – 1 szklanka

  • banan – mała sztuka

  • kardamon – ¼ łyżeczki

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do średniej miseczki. Zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Następnie dodajemy jogurt, pokrojony banan i kardamon. Całość mieszamy i gotowe!

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close