Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Dobre przyprawy
to podstawa

Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku propozycjom, które mogą wzbogacić smak naszych posiłków.

Przyprawa, której odmiana rośnie w Polsce jako chwast to sumak. Jego jadalną odmianę możemy kupić właściwie w każdym sklepie z przyprawami. Zaskoczy nas mocno kwaskowatym, a jednocześnie słonawym smakiem. Ponadto, piękny, rubinowy kolor tej przyprawy to świetny pomysł na wykończenie dania. Sumak polecany jest do ryb oraz sałatek. Wspaniale będzie komponował się z serami oraz hummusem.

W kuchni hinduskiej do past curry używa się nasion kolendry. W smaku nie przypominają świeżej postaci. Posiadają silne działanie odtruwające i likwidują nieświeży oddech. Jej korzenny smak znalazł nawet zastosowanie w przemyśle piwowarskim, gdzie dodawana jest do piwa. Nasiona kolendry możemy kupić
w postaci mielonej, ale także w całości. Aby uwolniła swój smak, należy utłuc ją w moździerzu. Będzie świetnym dodatkiem do mięs  i marynat. Robiąc curry podsmażmy kolendrę wraz z innymi przyprawami na patelni przed dodaniem składników. Na sam koniec danie wykończmy świeżą kolendrą.

W Polsce coraz częściej możemy spotkać świeżą kurkumę. Z wyglądu przypomina imbir, jednak w środku ma żywy, pomarańczowy kolor. W smaku jest o wiele bardziej intensywna od kurkumy, którą kupujemy
w papierowych torebkach. Świeża idealnie nadaje się do kremowych zup nadając im orientalny charakter. Będzie także lepiej wyczuwalna w tradycyjnych potrawach kuchni hinduskiej. W przeciwieństwie do jej mielonej odmiany nie przypali się tak szybko, co ułatwi nam przygotowanie dań. Ciekawym sposobem jej wykorzystania może być dodanie kłącza do smoothie.

Nasiona kopru włoskiego to fenomenalny dodatek do ryb. Mają anyżkowy posmak, który idealnie sprawdzi
się w przypadku grillowanych i smażonych ryb, ale także będzie stanowił świetny akcent w daniach mięsnych. Spróbujmy dodać nasion kopru włoskiego do steków, bądź podprażmy je i wrzućmy do sałatki.

Na sklepowych półkach często nie zauważamy wędzonej papryki. Występuje zarówno w postaci ostrej, jak
i słodkiej. Świetnie sprawdza się w gulaszu węgierskim i innych daniach jednogarnkowych mających rozgrzać nas w chłodne dni. W takim daniu wyczuwalny jest wyraźny aromat wędzenia, nawet jeśli realnie nie miało ono miejsca. Wędzona papryka bardzo dobrze komponuje się z suszonymi śliwkami i ciemnym piwem.

Dodanie do steków, gulaszu lub marynat nasion selera to absolutny hit wśród miłośników dobrej kuchni. Mają gorzkawy, intensywnie selerowy smak. Dzięki niemu mogą wspomóc osoby będące na diecie, ponieważ stosując tą przyprawę ograniczymy znacząco ilość soli.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Gastroenterolog<br> o łączeniu mięsa<br> z grilla i alkoholuGastroenterolog
    o łączeniu mięsa
    z grilla i alkoholu
    Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub […]
  • Naturalne „spalacze tłuszczu”Naturalne „spalacze tłuszczu” Metabolizm to ogół reakcji zachodzących w organizmie, które prowadzą do wykorzystania energii i składników […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Afrodyzjaki <br> dla każdegoAfrodyzjaki
    dla każdego
    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone […]
  • Białko w diecie<br> seniorów – dlaczego<br> jest tak ważne?Białko w diecie
    seniorów – dlaczego
    jest tak ważne?
    Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, […]
  • Narodowa Wystawa RolniczaNarodowa Wystawa Rolnicza Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w dniach 30 listopada – 2 grudnia 2018 r. Ministerstwo Rolnictwa […]
  • Polscy przetwórcy<br> ryb na faliPolscy przetwórcy
    ryb na fali
    Przetwórstwo ryb w Polsce w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Szacuje się, że na koniec 2017 roku wartość […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close