Czwartek, 23 Października 2025 roku.

EFSA o właściwym spożyciu witaminy K

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił zalecaną dawkę spożycia witaminy K, utrzymując dotychczasowe wartości referencyjne ustanowione w 1993 r.  EFSA ponownie bada zalecane dzienne spożycie składników pokarmowych, uwzględniając badania naukowe z ostatnich lat.

Eksperci EFSA, współpracujący w ramach Panelu ds. Produktów Dietetycznych, Odżywiania i Alergii (NDA) postanowili zachować dotychczasowe wartości referencyjne spożycia witaminy K ustanowione przez Komitet Naukowy ds. Żywności w 1993 r.

W efekcie, dla poszczególnych grup wiekowych zalecane dzienne spożycie witaminy K jest następujące:

  • 10 μg dla niemowląt w wieku 7-11 miesięcy,
  • 12 μg dla dzieci w wieku 1-3 lat,
  • 20 μg dla dzieci w wieku 4-6 lat,
  • 30 μg dla dzieci w wieku 7-10 lat,
  • 45 μg dla dzieci w wieku 11-14 lat,
  • 65 μg dla nastolatków w wieku 15-17 lat,
  • 70 μg dla dorosłych, w tym dla kobiet w ciąży i karmiących.

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, odgrywa istotną role w krzepnięciu krwi, mineralizacji kości i w profilaktyce antynowotworowej. W produktach naturalnych może występować w dwóch formach: jako witamina K1 (m.in.  filochinon) i jako witamina K2 (m.in.  menachinon). Pierwsza z nich występuje w różnych zielonych warzywach, jej bogatym źródłem jest m.in. jarmuż, brukselka, szpinak, brokuły i kapusta. Ta druga znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w kiszonkach. Witamina K jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close