Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Holenderskie
jaja skażone

Miliony jaj w Belgii, Niemczech i Holandii są wycofywane ze sklepów i magazynów. W niektórych z nich stwierdzono wysoki poziom toksycznego środka owadobójczego fipronilu, który jest zakazany
w produkcji żywności. 180 holenderskich gospodarstw zostało tymczasowo zamkniętych, by przeprowadzić w nich badania
poziomu szkodliwego dla ludzi insektycydu u kur.

Konsumenci w Belgii, Holandii i w Niemczech zostali ostrzeżeni, że jedna z partii jaj miała wyraźnie podwyższony poziom fipronilu, w związku z czym ich spożycie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Chodzi
o jaja z kodem X-NL-40155XX.  Obecnie, najważniejszą informacją dla konsumentów jest fakt, że zanieczyszczone jaja są blokowane i wycofywane. Sytuacja jest pod kontrolą. Zapewniła o tym w Brukseli europejska komisarz Anna-Kaisa Itkonen.

W sprawie wszczęto postępowanie karne. Belgijscy prokuratorzy twierdzą, że sprawdzają listę klientów dwóch firm we Flandrii, specjalizujących się w produkcji i zaopatrzeniu firm tępiących wszy w holenderskich i belgijskich gospodarstwach. Istnieją obawy, że nielegalna substancja była zmieszana z dozwolonym insektycydem stosowanym w hodowli kurcząt w celu poprawy jej skuteczności. Holenderskie władze ustalają skalę problemu. Dotychczasowe badania kur wykazały wysoki poziom fipronilu – składnika produktów weterynaryjnych, który jest stosowanym przeciwko wszom, kleszczom i pchłom. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest on  „umiarkowanie szkodliwy”, ale nie może być stosowany w chowie zwierząt, przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W dużych ilościach insektycyd może powodować bowiem uszkodzenie wątroby, nerek i tarczycy.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Skandal z jajamiSkandal z jajami Jak wynika z informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w Polsce wykryto jajka potencjalnie zanieczyszczone fipronilem. Nie […]
  • Światowy Dzień<br> Zdrowia Układu PokarmowegoŚwiatowy Dzień
    Zdrowia Układu Pokarmowego
    Każdego 29 maja, Światowa Organizacja Gastroenterologii obchodzi Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. To okazja do uświadomienia […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Widmo grypy ptakówWidmo grypy ptaków Drób znowu powinien być utrzymywany w zamknięciu. Służby weterynaryjne apelują także o karmienie zwierząt pod dachem. Zwiększyło […]
  • Kolejny skandal <br> z fipronilemKolejny skandal
    z fipronilem
    Fipronil w polskich jajkach! W trzech próbkach jaj z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykryto przekroczenie norm […]
  • Cholesterol z jaj<br> już nie straszyCholesterol z jaj
    już nie straszy
    Wielu konsumentów obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Warto przypomnieć, że według aktualnych […]
  • Kolejny wirus zaatakuje polskie zwierzęta?Kolejny wirus zaatakuje polskie zwierzęta? Choroba guzowata skóry bydła, będzie kolejną po ASF oraz ptasiej grypie, która może w najbliższym czasie zagrozić polskim […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close