Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Konferencja „Jakość zbóż i przetworów zbożowych”

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego organizuje w dniach 24-27 maja br. w Krynicy Morskiej konferencję pt. „Jakość zbóż i przetworów zbożowych”.

W programie konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.  

W trakcie XXXVIII Konferencji przedstawione zostaną następujące zagadnienia:

  • precyzja metody oznaczania poszczególnych wyróżników jakościowych a wymagania kontraktów handlowych,
  • precyzja metody oznaczania zawartości białka i ilości glutenu za pomocą urządzeń pomiarowych techniki NIR,
  • zasady użytkowania wilgotnościomierzy elektrycznych do ziarna zbóż,
  • wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej,
  • zmiany wartości technologicznej mąki w trakcie dojrzewania po przemiale,
  • porównanie metod oznaczania ilości i jakości glutenu,
  • zmienność wartości cech alweograficznych ziarna pszenicy i mąki pszennej,
  • aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy,
  • analiza ryzyka występowania substancji skażających w ziarnie zbóż,
  • jakość ziarna pszenicy z kolejnych lat zbiorów,
  • wymagania mikrobiologiczne dla ziarna, mąki i przetworów zbożowych,
  • pieczywo ciemne – surowce i technologia,
  • rozwój rynku pieczywa bezglutenowego,
  • trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie mąk niechlebowych w produkcji pieczywa prozdrowotnego,
  • substancje dodatkowe w piekarstwie – regulacje prawne,
  • pieczywo pszenżytnio-owsiane,
  • Triticum polonicum – mało znany gatunek pszenicy,
  • możliwość wykorzystania ziarna żyta krzyca w piekarstwie,
  • cechy technologiczne ziarna rejestrowanych odmian żyta na przestrzeni lat,
  • ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe. 

Konferencja adresowana jest do osób realizujących politykę handlowo-jakościową, opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w przedsiębiorstwach przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego. Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców reprezentujących sześć jednostek naukowo-badawczych i jedną organizację branżową: Grażyna Cacak-Pietrzak (WNoŻ SGGW, Warszawa), Anna Fraś (IHAR, Radzików), Iwona Konopka (WNoŻ UWM, Olsztyn), Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Jadwiga Rothkaehl (SMRP, Warszawa), Wojciech Górniak (SMRP, Warszawa), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWAM, Olsztyn).   

Konferencja odbędzie się w Krynicy Morskiej w Hotelu Continental s.c., ul. Przyjaźni 30. Więcej informacji na stronie organizatora.

Źródło: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close