Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Szkolenie z zakresu dobrostanu zwierząt oraz przeprowadzenia uboju

Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego zaprasza do udziału w szkoleniu z zakresu dobrostanu zwierząt oraz przeprowadzania ich uboju. Szkolenie odbędzie się w dniach 12-13 czerwca br. w siedzibie IBPRS w Poznaniu.

Dwudniowe szkolenie obejmie zagadnienia związane z postępowaniem ze zwierzętami w okresie poprzedzającym ubój (załadunek, rozładunek, transport, magazynowanie żywca, przepęd) oraz przeprowadzeniem uboju (oszałamianie, wykrawanie). Całość szkolenia zakończona będzie wystawieniem stosownych zaświadczeń.

Kurs prowadzony będzie przez doświadczonych wykładowców, specjalistów z zakresu higieny zwierząt rzeźnych, techniki i technologii stosowanej w przemyśle mięsnym i drobiarskim oraz przepisów weterynaryjnych i mięsoznawstwa:

  • dr hab. inż. Dariusza Lisiaka
  • dr wet. Jana Szymborskiego
  • mgr inż. Andrzeja Bonieckiego

Na szkoleniu omówione zostaną: Rozporządzenie Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania oraz przeprowadzania uboju zwierząt oraz Rozporządzenie MRiRW z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz. U. z 2004 r. Nr 205 poz. 2102). W celu uzupełnienia wiedzy z zakresu przepisów weterynaryjnych oraz zagadnień związanych ze sprawowaniem nadzoru weterynaryjnego na szkolenie będzie zaproszony przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii. 

Szkolenie odbędzie się w dniach 12-13 czerwca 2017 r. w siedzibie IBPRS w Poznaniu, ul. Głogowska 239. Zgłoszenia do udziału będą przyjmowane telefonicznie (+48) 61 830 52 41 oraz pocztą elektroniczną na adres: surowce.poznan@ibprs.pl

Źródło: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close