Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Zielona herbata wspomaga pamięć
i odchudza

Składnik zielonej herbaty łagodzi problemy z pamięcią i oporność mózgu na działanie insuliny, a także pomaga zwalczyć otyłość związaną z dietą o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy – informuje "The FASEB Journal”.

"Zielona herbata jest (po wodzie) drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie. Uprawia się ją w co najmniej 30 krajach” – powiedział Xuebo Liu z Northwest A & F University w Yangling (Chiny). "W walce
z otyłością, opornością na insulinę i upośledzeniem pamięci starożytny zwyczaj picia zielonej herbaty może być bardziej akceptowalną alternatywą dla leków" – dodał.

Jak wykazały badania na myszach przeprowadzone przez zespół Liu, należący do polifenoli EGCG – czyli galusan epigallokatechiny, główny aktywny biologicznie składnik zielonej herbaty może łagodzić oporność
na insulinę i upośledzenie funkcji poznawczych spowodowane dietą o wysokiej zawartości tłuszczu i fruktozy. Wcześniejsze badania sugerowały potencjalną możliwość stosowania EGCG w leczeniu wielu chorób.

Liu i współpracownicy podzielili 3-miesięczne samce myszy ze szczepu C57BL/6J (czarno ubarwione myszy
z tego szczepu są powszechnie wykorzystywane w badaniach otyłości indukowanej dietą) na trzy grupy
na podstawie diety. Grupę kontrolną karmiono standardową dietą, druga grupa dostawała dużo tłuszczu i fruktozy (HFFD), zaś trzecią – także na tuczącej diecie – pojono wodą z dodatkiem 2 gramów EGCG na litr.

Naukowcy obserwowali myszy przez 16 tygodni. Jak się okazało, osobniki karmione dużą ilością tłuszczu
i fruktozy miały wyższą masę ciała niż myszy kontrolne i znacznie wyższą niż myszy HFFD, którym podawano też EGCG.

Przeprowadzając test w labiryncie wodnym Morrisa naukowcy odkryli, że myszy z grupy HFFD potrzebowały więcej czasu na dotarcie w bezpieczne miejsce w porównaniu z myszami z grupy kontrolnej. Grupa HFFD + EGCG radziła sobie znacznie lepiej niż grupa HFFD – i to w każdym dniu testu. Uzyskane wyniki wskazują, że zawarte w zielonej herbacie EGCG może złagodzić problemy z pamięcią spowodowane przez dietę o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy.

EGCG może stanowić nawet 1/3 suchej masy listków zielonej herbaty i jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem – pod tym względem przewyższa stukrotnie witaminę C, a 25 – krotnie – witaminę E.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close