Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Spadek europejskiego eksportu jaj

Już drugi rok z rzędu unijny eksport jaj i produktów jajecznych notuje spadki przekraczające dziesięć procent. Zmiany są widoczne przede wszystkim w przypadku jaj w skorupach, których wywóz w 2017 r. był najniższy od pięciu lat.

Na duże spadki unijnego wywozu jaj w skorupkach wpłynęła tzw. afera fipronilowa i problemy sanitarno – weterynaryjne unijnych producentów. Zmniejszenie eksportu jest też konsekwencją wystąpienia w Europie grypy ptaków. Nie pomaga również konkurencja z Ukrainy i Stanów Zjednoczonych. Nie bez znaczenia jest również pogorszenie się relacji UE w handlu jajami z Japonią. W 2017 r. unijny wywóz do Japonii wzrósł o 15 proc. i stanowił 25 proc. wolumenu rocznego wywozu, natomiast w styczniu 2018 roku był niższy o 11 procent licząc rok do roku. W ostatnich miesiącach wyjątkowo dotkliwy okazał się silny spadek wywozu jaj w skorupkach do Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Eksport jaj i ich przetworów na rynki państw trzecich zmalał w 2016 roku o 12 procent, a w 2017 roku o 15 procent do 210 tys. ton. W ubiegłym roku udział jaj w skorupkach w unijnym wywozie był najniższy od pięciu lat i wyniósł 32 procent.

Polska jest dużym eksporterem jaj do UE. Krajowe jaja i ich przetwory w 99 proc. wysyłane są do krajów UE, m.in. Holandii, Niemiec, Francji czy Węgier. W 2017 r. wyprodukowaliśmy ponad 9 mld sztuk jaj. Około połowy produkcji jest zużywane w kraju, na eksport przeznaczone jest ponad 40 proc. wyprodukowanych jaj.

Obecnie, interesującym rynkiem dla polskich eksporterów jest region Dalekiego Wschodu. Głównie trafiają tam suszone produkty jajeczne.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Problemy<br> na rynku jajProblemy
    na rynku jaj
    Od listopada ceny jaj spadają, ale ciągle są one droższe niż rok wcześniej. 2018 rok dla producentów jaj może być trudny […]
  • Jajeczny biznes <br> pod kreskąJajeczny biznes
    pod kreską
    Ten rok nie jest łatwy dla krajowych eksporterów jaj spożywczych w skorupkach. W pierwszej połowie 2017 roku sprzedali najmniej […]
  • Jaja – towar deficytowy?Jaja – towar deficytowy? Jajeczny biznes może się okazać…przysłowiową kurą znoszącą złote jaja. Ceny jaj gwałtownie rosną. Od 9 do 15 października […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Polska pieczarkowym eldoradoPolska pieczarkowym eldorado Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek. Prawie 70% produkcji trafia […]
  • V edycja WorldFood Warsaw za nami!V edycja WorldFood Warsaw za nami! Wokół nas wiosna, czas nowej energii, rozwoju i wzrostu – co znalazło również odbicie w kondycji i skali […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close