Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Frankenkurczak

Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na skutek przemysłowej hodowli brojlerów, kurczaki cierpią przez nienaturalny przyrost masy, żyją w nieodpowiednich warunkach i są brutalnie zabijane.

Happeningiem w Katowicach aktywiści Otwartych Klatek zainaugurowali kampanię "Frankenkurczak". Zachęcają do podpisywania petycji na rzecz poprawy warunków hodowli kurczaków.

– Polska jest liderem w produkcji drobiu w Europie, a byciem liderem zobowiązuje. Polscy hodowcy powinni mieć na uwadze społeczną odpowiedzialność biznesu, w którą wpisuje się również dobrostan zwierząt – podkreśla organizatorka akcji Anna Iżyńska.

Wielkie kurze fermy stanowią w Polsce zaledwie kilka procent wszystkich gospodarstw, hoduje się tam ok. 98 proc. kurczaków, stłoczonych na niewielkich powierzchniach.

Stowarzyszenie zbiera podpisy pod petycją, adresowaną do ministra rolnictwa, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz i Głównego Inspektoratu Weterynarii. Oczekuje podjęcia stanowczych działań, które poprawią warunki hodowli tych zwierząt. Aktywiści Otwartych Klatek chcą regulacji, które zmniejszą zagęszczenie na fermach, rezygnacji z genetycznie zmodyfikowanych ras szybko rosnących, zapewnienia kurom większego dostępu do naturalnego światła i grzęd oraz odejścia od metod uboju zwierząt, sprawiających zbędny ból. Przekonują, że kurczaki hodowane na mięso to sztucznie stworzone przez człowieka rasy ptaków. W wyniku modyfikacji, zwierzęta te nienaturalnie szybko przybierają na masie, co nierzadko jest powodem częstych złamań kości oraz chorób serca.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki powstało w 2012 r. Organizacja stawia sobie za cel zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • KRD-IG alarmujeKRD-IG alarmuje Wprowadzenie nowych przepisów w życie, przyniesie polskiemu drobiarstwu oraz związanym z nim gałęziom rolnictwa, dotkliwe straty […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Powstanie ogrodzenie<br> na wschodniej granicyPowstanie ogrodzenie
    na wschodniej granicy
    Budowa ogrodzenia wzdłuż granicy Polski z Białorusią i Ukrainą, które uniemożliwi wędrówki dzikom i pozwoli walczyć z […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Wołowina polską specjalnościąWołowina polską specjalnością Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
  • Jak zapewnić rozwój rolnictwa?Jak zapewnić rozwój rolnictwa? Jak zapewnić rozwój polskiego rolnictwa, a jednocześnie wskazywać to, co tym rozwojem ma być? Jakie działania można […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • NIK z KRD o produkcji drobiarskiej<br> w PolsceNIK z KRD o produkcji drobiarskiej
    w Polsce
    Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym "Wykorzystywania […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close