Czwartek, 23 Października 2025 roku.

GIS: Wykryto niebezpieczne ilości bakterii w parówkach

W parówkach z szynki Simply food wykryto ponad trzykrotnie większą od zgodnej z prawem żywnościowym ilość baterii Listeria monocytogenes – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Ostrzeżenie dotyczy dokładnie produktu "Parówki z Szynki. Simply food 200g". Zostały one wyprodukowane przez Zakłady Mięsne Unimięs z Chrzanowa, a na rynek wprowadziła je firma Madej Wróbel.

Numer partii produkcyjnej na opakowaniu to: 180524001, nr operatora 28. "Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" – ostrzega GIS.

GIS informuje, że bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

O wynikach badania GIS poinformował Głównego Lekarza Weterynarii i organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania tej partii produktu z obrotu handlowego.

Źródło: GIS

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close