Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Rozmowy na temat eksportu do ZEA

Minister Jan Krzysztof Ardanowski rozmawiał 30 kwietnia 2020 r. telefonicznie z minister stanu ds. bezpieczeństwa żywnościowego Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA) Mariam bint Muhammed Saeed Hareb Almheiri.

Omawiane były przede wszystkim możliwości intensyfikacji współpracy handlowej. Zjednoczone Emiraty Arabskie w dużej mierze uzależnione są od importu produktów rolno-spożywczych i zainteresowane są zwiększeniem strategicznych rezerw żywności.

Minister Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że Polska, jako znaczący producent żywności, pomimo pandemii COVID-19, dysponuje nadwyżkami mocy produkcyjnych i może w istotnym stopniu zaspokoić zapotrzebowanie ZEA. Do najbardziej perspektywicznych produktów należy zaliczyć chłodzone i mrożone mięso wołowe oraz drób.

Zjednoczone Emiraty Arabskie są jednym z priorytetowych krajów w promocji polskiego sektora rolno-spożywczego, z uwagi na stałe zainteresowanie przedsiębiorców tego sektora ekspansją w krajach Zatoki. Wartość eksportu nie odzwierciedla rzeczywistego potencjału tego kraju, a obecna  sytuacja na światowych rynkach rolnych wydaje się szansą na intensyfikację współpracy handlowej polskiej branży rolno-spożywczej z emirackimi partnerami.

W 2019 r. łączna wartość polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych do ZEA wyniosła blisko 71,2 mln EUR i wzrosła o około 24% w stosunku do 2018 r. Głównymi towarami eksportowanymi do ZEA w ubiegłym roku były: przetwory spożywcze z mąki, wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao. Istotną pozycją eksportową były również jabłka.

Wszelkie informacje o zapotrzebowaniu rynku ZEA na polskie artykuły rolno-spożywcze są na bieżąco aktualizowane na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w zakładce „Możliwości eksportowe”.

Źródło/Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close