Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Sesja komitetu kodeksu żywnościowego FAO

W Kuala Lumpur (Malezja), odbyła się 25. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/ WHO ds. Tłuszczów i Olejów (CCFO). Przewodniczyła jej, po raz piąty, pani Nooraini Dato’ Mohd Othman, Dyrektor ds. Bezpieczeństwa Żywności i Jakości w Ministerstwie Zdrowia Malezji. Posiedzenie poprzedzone było spotkaniem fizycznej Grupy Roboczej dotyczącej projektu normy dla olejów rybnych.

W tegorocznym posiedzeniu w Kuala Lumpur w dniach 27.02.-03.03.2017 r. zebrało się blisko 130 delegatów, w tym reprezentant Polski – Pani Urszula Wieteska z Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Pierwszy dzień sesji rozpoczął się przemówieniem Dyrektora Generalnego ds. Zdrowia Malezji – dr Noor Hisham Bin Abdullah. Zwrócił on uwagę na ogromny postęp w technologii produkcji olejów i tłuszczów, jak również wzrost produkcji, obrotów handlowych oraz konsumpcji ww. artykułów. Zauważył, że czynniki te pociągają za sobą potrzebę rozwoju i uaktualniania norm na oleje i tłuszcze przez Komitet CCFO. Podkreślił również istotną rolę Kodeksu Żywnościowego w ochronie zdrowia ludzi oraz zapewnianiu uczciwych praktyk w handlu.

W trakcie obrad delegaci rozważyli proponowane zmiany do Normy dla wybranych olejów roślinnych (CODEX STAN 210-1999, ostatnia rewizja 2015), w tym m.in. dotyczące włączenia oleju palmowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego oraz zmiany profilu kwasów tłuszczowych i innych parametrów jakościowych dla oleju z orzeszków ziemnych. Uzgodniono również projekt normy dla olejów rybnych, który następnie zostanie przekazany do Komisji Kodeksu Żywnościowego do ostatecznego zatwierdzenia (na 8 stopniu procedury). Bardzo ważną sprawą z punktu widzenia interesów Unii Europejskiej było:

  • przyjęcie maksymalnej, dopuszczalnej zawartości dla kampesterolu w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na poziomie 4,5% (przyjęcie poziomu 4,8%, popieranego wcześniej przez Argentynę, Australię, USA i Kanadę, byłoby niezgodne z aktualnie obowiązującymi wymaganiami UE w tym zakresie);
  • podjęcie decyzji o rozpoczęciu nowych prac w zakresie rewizji Normy na oliwę z oliwek i oliwę z wytłoczyn z oliwek (CODEX STAN 33-1981, ostatnia rewizja 2015), zmierzających do ujednolicenia standardów międzynarodowych dotyczących oliwy z oliwek.

Ponadto Komitet CCFO podjął decyzję o utworzeniu sześciu elektronicznych Grup Roboczych mających na celu:

  • przegląd wymagań dotyczących substancji dodatkowych do żywności w normach na tłuszcze i oleje w celu zapewnienia ich zgodności z Ogólną normą w sprawie substancji dodatkowych do żywności [General Standard for Food Additives (GSFA)] oraz zbadanie technologicznego uzasadnienia dla stosowania emulgatorów w olejach i tłuszczach należących do kategorii 02.1.2. „Oleje roślinne i tłuszcze” (pod przewodnictwem UE),
  • rozważenie propozycji dodania lub usunięcia określonych substancji z Listy Dopuszczalnych Poprzednich Ładunków (pod przewodnictwem Malezji),
  • przygotowanie projektu rewizji Normy dla wybranych olejów roślinnych w zakresie zmiany limitów dla kwasu oleinowego i linolowego w oleju słonecznikowym (pod przewodnictwem Argentyny oraz współ-przewodnictwem Brazylii i UE),
  • przygotowanie projektu rewizji Normy na oliwę z oliwek i oliwę z wytłoczyn z oliwek (pod przewodnictwem Hiszpanii oraz współ-przewodnictwem Argentyny i Kanady),
  • przygotowanie projektu dotyczącego włączenia olejów tłoczonych na zimno uzyskiwanych z orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, siemienia lnianego, orzechów pistacjowych oraz awokado do Normy dla wybranych olejów roślinnych (pod przewodnictwem Iranu oraz współ-przewodnictwem Indii),
  • przygotowanie dokumentu dyskusyjnego na temat możliwości stosowania profilów kwasów tłuszczowych olejów, zawartych w Tabeli 1 Normy dla wybranych olejów roślinnych, dla odpowiadających im olejów surowych [pod przewodnictwem USA i przy pomocy American Oil Chemists’ Society (AOCS)],

Źródło: IJHARS

Artykuły powiązane

  • Jemy za mało rybJemy za mało ryb Tylko 8 proc. Polaków spożywa porcję ryby dwa razy w tygodniu. Daleko nam do rekordzistów w ich konsumpcji, czyli […]
  • Peganizm – modna dieta<BR> na 2019?Peganizm – modna dieta
    na 2019?
    Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium […]
  • Podpisanie porozumienia ramowegoPodpisanie porozumienia ramowego W dniu 10 kwietnia 2019 r. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym podpisane zostało Porozumienie ramowe pomiędzy: […]
  • Czy to na pewno<br> „Bita śmietanka”?Czy to na pewno
    „Bita śmietanka”?
    Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy […]
  • Zmiany w zakresie kontroli i karZmiany w zakresie kontroli i kar W związku ze zgłaszanymi przypadkami procederu przepakowywania owoców i warzyw przywożonych z zagranicy i sprzedawania ich jako […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Rolnictwo zrównoważone priorytetemRolnictwo zrównoważone priorytetem Stosowanie dobrych praktyk w ochronie roślin to pierwszy krok do zrównoważonej produkcji rolnej - wskazują przedstawiciele […]
  • Senat za ustawą<br> o IJHARSSenat za ustawą
    o IJHARS
    Senat przyjął ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. IJHARS będzie miała obowiązek badania próbek […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close