W dniach 8-11 czerwca br. w Łodzi odbędzie się XIV edycja Festiwalu Dobrego Smaku.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji będą śródziemnomorskie smaki. Pomysłów na dania główne nie powinno zabraknąć, ponieważ wyróżniamy trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (np. Maroko), wschodniośródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowoeuropejski (Włochy, Francja, Hiszpania).
W festiwalu nie chodzi o to, aby ściśle trzymać się smaków kuchni śródziemnomorskiej, tylko o to, aby była ona inspiracją do stworzenia nowego, ciekawego dania.
Podobnie jak w latach ubiegłych konkurs ma wyłonić festiwalową restaurację, kawiarnię i lokal serwujący najlepszy koktajl alkoholowy. Jak co roku restauracje przygotują danie główne,a kawiarnie deser i napój.
Gala Rozdania Nagród odbędzie się 11 czerwca podczas, której wręczane będą nagrody oraz statuetki dla najlepszych lokali, które serwowały podczas Festiwalu swoje dania, desery i koktajle.
zywnosc.com.pl
Zdjęcie: Facebook/XIVedycjaFDS
Artykuły powiązane
Drób w świat
Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
Sezon na winniczki coraz bliżej
Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
Słodko nie będzie
W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
Czy to na pewno
„Bita śmietanka”?
Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy […]
Najstarsze ślady wytwarzania oliwy
z oliwek we Włoszech
We Włoszech odkryto ślady wytwarzania oliwy z oliwek o 700 lat wcześniejsze niż dotychczasowe świadectwa – informują naukowcy na […]
Dzień Sera Camembert
Ma delikatną skórkę i kremowe wnętrze, dzięki któremu rozpływa się ustach. Pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie […]
Polska borówką stoi
Borówka - obok jabłek, stała się w ostatnich latach naszą narodową wizytówką. Polska jest głównym dostawcą tego […]
Żywność
dla kosmonautów
Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich […]