Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Spożywanie ryb
a reumatoidalne
zapalenie stawów

Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów – sugerują badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „New York Times”.

Główna autorka badań dr Sara K. Tedeschi z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie zastrzega, że były to jedynie badania obserwacyjne, czyli takie, które nie precyzuje, co jest przyczyną – a co skutkiem. Jednak wynika z niego, że wraz ze wzrostem spożycia ryb chorzy z reumatoidalnym zapaleniem stawów wyraźnie mniej cierpią.

"Efekt diety w tym schorzeniu jest znaczący" – podkreśla specjalistka. Ocenia ona, że odpowiada on jednej trzeciej skuteczności terapeutycznej standardowego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów przy użyciu metotreksatu, podstawowego leku w dolegliwościach reumatycznych.

W badaniu o nazwie Arthritis Care & Research wzięło udział 176 chorych. Podzielono ich na cztery grupy, w których jedni spożywali różnego rodzaju ryby rzadziej niż raz w miesiąc, inni – raz w miesiącu, raz lub dwa razy w tygodniu – oraz częściej niż dwa razy w tygodniu. Jednocześnie oceniano, jak silne były dolegliwości badanych osób – bóle i obrzmienie stawów.

Dr Tedeschi twierdzi, że nasilenie reumatoidalnego zapalania stawów było tym mniejsze, im częściej chorzy spożywali niesmażone ryby.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Picie kawy <br> wydłuża życie?Picie kawy
    wydłuża życie?
    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia […]
  • Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka?Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka? Nie wiadomo! Choć prowadzono badania sprawdzające, czy witamina C wspomaga leczenie onkologiczne, wciąż nie ma jednoznacznej […]
  • Panga nie<br> dla wszystkichPanga nie
    dla wszystkich
    Panga nie ma dobrej prasy, bo czasami zawiera podwyższony poziom niebezpiecznych w substancji, np. rtęci. Dmuchając na zimne, lepiej, […]
  • Białko w jadłospisieBiałko w jadłospisie Ćwiczysz 4-6 razy w tygodniu? Jesteś osobą bardzo aktywną fizycznie? Masz dużą świadomość odżywiania, ale nie jesteś pewien, czy ilość […]
  • Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowyĆwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy Badania prowadzone na myszach oraz wśród ludzi wykazały, że bardziej aktywny tryb życia pozytywnie wpływa na skład mikrobiomu […]
  • Gdzie Polska smakujeGdzie Polska smakuje Polacy zakochali się w zdrowych produktach spożywczych. Od kilku lat powstają kooperatywy spożywcze, weekendowe targi […]
  • Izomery trans <br> a choroby alergiczneIzomery trans
    a choroby alergiczne
    Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu […]
  • Zamiast kanapki <br> z wędliną zjedz garść <br> fasoli lub orzechówZamiast kanapki
    z wędliną zjedz garść
    fasoli lub orzechów
    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close