Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Festiwal Smaków Utraconych

Trwają przygotowania do pierwszej edycji Festiwalu Smaków Utraconych. To nowatorska akcja Kuchnia Odnaleziona organizacji non profit, obejmująca restauracje na terenie całego kraju, która ma na celu promocję polskiej kuchni i kultury kulinarnej, poprzez przywracanie starych, zapomnianych przepisów naszych matek, babek i prababek. Akcja, poza wyjątkowymi daniami serwowanymi w restauracjach, promować będzie także najlepsze regionalne produkty polskie.

Unikatowa akcja ruszy w drugiej połowie września. W kilkudziesięciu polskich restauracjach będzie można zjeść dania kuchni regionalnych, a także zapoznać się z oryginalnymi, często spisanymi ręcznie, przepisami,
na podstawie których dania przygotowano.

– Stare przepisy odnajdujemy głównie za pomocą profilu Kuchnia Odnaleziona na Facebooku. Od pięciu lat gromadzimy i publikujemy nadesłane przepisy domowe odnalezione na poddaszach, w starych skrzyniach czy przykurzonych rodzinnych brulionach. Te, zachowane w rodzinnych pieleszach przepisy mam, babć i innych członków rodzin, takie, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Stanowią one bezcenną wartość dla polskiej tradycji, kultury kulinarnej, a znikają. Chcemy ocalić je od zapomnienia – wyjaśnia Adam Walkowiak, jeden
z pomysłodawców akcji.

Czterodniowa formuła Festiwalu, zakłada wprowadzenie
przez restauracje członkowskie dań, opartych na polskich produktach i wykonanych na podstawie starych zapomnianych receptur, absolutnie wartych przywrócenia na polskie stoły, jako części kultury narodowej i tożsamości Polaków. Akcja ma podkreślić bogactwo i unikatowość produktów polskich, służących 
do przygotowania wielu zapomnianych potraw.

Do tej pory Kuchnia Odnaleziona przy współpracy z restauracjami, zorganizowała kilka imprez poznańskich, przygotowując dania
z wykorzystaniem nadesłanych przepisów. Odbyły się już m.in. wieleńskie Kaziuki z przepysznymi wędlinami przygotowanymi dzięki 140-letnim recepturom rodziny Zyty Krajewskiej spod wileńskich Pikieliszek, a także akcja Program Wielkopolska z daniami kuchni regionalnej
i Poznański Festiwal Bab.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulami

 

Artykuły powiązane

  • Gęsina na stoły!Gęsina na stoły! Trwają ostatnie przygotowania do akcji Slow Food Polska "Gęsina na świętego Marcina". W tym roku startuje ona po raz […]
  • Ucztować czas zacząćUcztować czas zacząć Hawajski festiwal mielonki, święto czosnku w Kalifornii, hiszpańska wojna na słodycze i…Festiwal Smaku w Grucznie. Impreza z […]
  • Większe kontrole rynkuWiększe kontrole rynku Rada Ministrów przyjęła rządowy projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia efektywności […]
  • W podróży z roślinamiW podróży z roślinami Wakacje to czas wyjazdów za granicę. Każdy chce przywieźć ze sobą niezapomniane wspomnienia. Wiele osób decyduje się na […]
  • Nowela ustawy podpisanaNowela ustawy podpisana Prezydent podpisał nowelę ustawy o GMO. Skutkiem nowelizacji przepisów o mikroorganizmach i organizmach genetycznie […]
  • Sezon na winniczki coraz bliżejSezon na winniczki coraz bliżej Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
  • Posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASFPosiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASF W resorcie rolnictwa 21 lutego 2018 r. odbyło się kolejne posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. łagodzenia skutków […]
  • Zanieczyszczenia<br> w żywnościZanieczyszczenia
    w żywności
    W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close