Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Wpływ zmian klimatu
na uprawy kawy

Obszary upraw kawy w Ameryce Łacińskiej, czyli w regionie produkującym najwięcej kawy na świecie, mogą wskutek globalnego ocieplenia zmniejszyć się do 2050 r. nawet o 88 proc. – ostrzegają naukowcy na łamach "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Wpływ zmian klimatu na światowe uprawy kawy był już przedmiotem niejednego badania, jednak najnowsze, opublikowane w PNAS, dodatkowo uwzględniło konsekwencje zmian pogodowych dla pszczół zapylających kawowce.

"Kawa jest jednym z najcenniejszych towarów na świecie i potrzebuje odpowiedniego klimatu oraz zapylających pszczół. To pierwsze badanie pokazujące, jak oba te czynniki najprawdopodobniej zmienią się wskutek globalnego ocieplenia – i jak mocno uderzy to w producentów kawy" – mówi jeden z autorów publikacji Taylor Ricketts, szef Instytutu Środowiska Gund na Uniwersytecie Vermont (USA).

Prognozowana utrata 88 proc. obszarów upraw kawy w Ameryce Łacińskiej do 2050 roku to główny wniosek
z badania. Największych spadków w produkcji kawy mogą spodziewać się Nikaragua, Honduras i Wenezuela.

"Kawa to główne źródło dochodu dla milionów osób zamieszkujących ubogie, rolnicze obszary, tak więc mniejsze zbiory w przyszłości wpłyną na sytuację życiową już dziś walczących o byt osób" – podkreśla Ricketts.

Z drugiej strony naukowcy prognozują niewielki przyrost obszarów nadających się pod uprawę kawy w Meksyku, Gwatemali, Kolumbii i na Kostaryce – głównie na terenach górskich, gdzie temperatury mają sprzyjać uprawie kawowców oraz bardziej odpornym populacjom pszczół.

Owoce kawowca

W niektórych regionach może też rosnąć liczebność i różnorodność pszczół. To z kolei być może zwiększy regionalną produkcję kawy, częściowo równoważąc negatywny wpływ zmian klimatycznych, uważają naukowcy.

"Jeśli na poletkach kawy są pszczoły, działają bardzo efektywnie i świetnie radzą sobie z zapylaniem, to zwiększa się produktywność upraw, a także waga jagód kawy" – mówi główny autor badania Pablo Imbach
z Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (CIAT) w Kolumbii.

On i jego koledzy wskazują w publikacji na znaczenie lasów tropikalnych, które są naturalnymi siedliskami dzikich pszczół i innych owadów zapylających.

Obecnie 91 proc. najbardziej nadających się na uprawę kawowców terenów w Ameryce Łacińskiej znajduje
się w odległości jednej mili (1,6 km) od lasu tropikalnego. Do roku 2050 liczba ta ma wzrosnąć do 97 proc., co oznacza, że ochrona lasów będzie kluczowa w walce o ratowanie upraw kawy, podkreślają naukowcy. 

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close