Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Razem przeciwko skażeniu żywności

Szybszy przepływ informacji o nieprawidłowościach w produktach w sytuacjach kryzysowych, lepsza koordynacja działań oraz wspólne ćwiczenia – to tylko niektóre ze środków zaproponowanych przez Komisję Europejską i państwa członkowskie, by zapobiegać skażeniu żywności. To reakcja na zatrucie jaj fipronilem. Skażone nim jajka trafiły do 40 krajów.

Skażenie jaj i produktów jajecznych fipronilem wykryto w lipcu. Informacje do Komisji Europejskiej o zanieczyszczeniu jajek przekazała Belgia w ramach unijnego systemu ostrzegania. Zrobiła to jednak z dużym opóźnieniem, oskarżając jednocześnie Holandię o to, że ta nie powiadomiła o wykryciu u siebie skażenia, które miało miejsce jeszcze jesienią zeszłego roku. Ta sytuacja wykazała wiele niedociągnięć w systemie zapobiegania skażenia żywności.

Vytenis Andriukaitis, komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, podczas specjalnej narady ministrów państw członkowskich Wspólnoty w sprawie przebiegu i skutku skażenia, podkreślił, że skażenie jaj i produktów pochodnych fipronilem było poważnym incydentem, który podważył zaufanie opinii publicznej zarówno do hodowców drobiu, jak i instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności. Na szczęście zagrożenie dla zdrowia publicznego w tym przypadku było znikome i zostało szybko opanowane. Z tysięcy przebadanych próbek tylko trzy wykazały poziom, który mógł stanowić potencjalne zagrożenie. Komisarz zaznaczył jednak, że nie zmienia to faktu, iż niezbędne jest przygotowanie zaleceń, które mają służyć za podstawę nowych rozwiązań na poziomie unijnym.

Najważniejsze zalecenia to poprawa komunikacji w sytuacjach kryzysowych między krajami członkowskimi i Komisją Europejską. Wskazano konieczność zorganizowania ogólnounijnych szkoleń i ćwiczeń, które zwiększyłyby zdolność wspólnego reagowania na wypadek sytuacji zagrożenia. Propozycje te zostaną przedstawione na formalnym spotkaniu rady ministrów Unii Europejskiej ds. rolnictwa w drugim tygodniu października. Kolejne propozycje dotyczą łatwiejszego uruchamiania systemu oceny wspólnego ryzyka w nagłych przypadkach, zmniejszenia luki w działaniach unijnych systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt RASFF oraz systemu pomocy i współpracy administracyjnej AAC.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • O podwójnej <br> jakości na Szczycie <br> Konsumenckim <br> w BratysławieO podwójnej
    jakości na Szczycie
    Konsumenckim
    w Bratysławie
    Podwójna jakość produktów i próba znalezienia rozwiązań, które pozwolą na zerwanie z praktyką dzielenia […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Salmonella<br> znów atakujeSalmonella
    znów atakuje
    W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z […]
  • Skandal z jajamiSkandal z jajami Jak wynika z informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w Polsce wykryto jajka potencjalnie zanieczyszczone fipronilem. Nie […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Wieś i rolnictwo<br> są bogactwemWieś i rolnictwo
    są bogactwem
    Polskie produkty rolne są na świecie symbolem jakości, trzeba więc sprawić, by dotarły na europejskie i światowe stoły pod naszą marką […]
  • Przyszłość żywności<br> i rolnictwaPrzyszłość żywności
    i rolnictwa
    Dzięki prostszym zasadom i bardziej elastycznemu podejściu wspólna polityka rolna (WPR) przynosi rzeczywiste rezultaty, […]
  • Stop podwójnej <br> jakości żywnościStop podwójnej
    jakości żywności
    Jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w różnych krajach w wielu przypadkach są zróżnicowane, a to […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close