Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Stop podwójnej
jakości żywności

Jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w różnych krajach w wielu przypadkach są zróżnicowane, a to jest niezgodne z prawem konsumenckim. Dlatego Komisja Europejska opublikowała zbiór wytycznych dla państw członkowskich. To nowy sposób przeciwstawiania się zjawisku podwójnych standardów żywności w Unii Europejskiej. Urzędnicy z Brukseli zagrozili korporacjom ujawnieniem przypadków naruszeń. Zachęcają ich do porzucenia nieuczciwych praktyk.

Problem produktów różniących się jakościowo w zależności od tego, czy jest sprzedawany na zachodzie kontynentu czy wschodzie, wkroczył w kolejny etap. Sprawa stała się głośna, kiedy oficjalne skargi w tej sprawie złożyły Węgry i Czechy. Komisja Europejska obiecała wtedy, że zajmie się sprawą. Teraz przyznała, że nieprawidłowości dotyczą setek produktów, na co są dowody, ale nie wprowadza zakazów, tylko wydaje wytyczne.

Eksperci z Brukseli nie przedstawili prawnego rozwiązania sytuacji. Zalecili państwom członkowskim lepsze wykorzystanie już istniejących przepisów. Wydane zostały wytyczne i dodatkowe wyjaśnienia wymogów prawa żywnościowego Unii Europejskiej i unijne przepisy prawa ochrony konsumentów, do których organy krajowe powinny się odnosić, analizując potencjalne przypadki podwójnej jakości produktów. Chodzi o rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zgodnie z którym należy podawać konsumentom rzetelne i wystarczające informacje na temat produktu żywnościowego. Na przykład na etykietach żywności należy zamieszczać wykaz wszystkich składników zawartych w produkcie. Dyrektywa o nieuczciwych praktykach handlowych zakazuje z kolei m.in. sprzedaży pod tą samą marką produktów w sposób, który może wprowadzać konsumentów w błąd. Właśnie na podstawie tych przepisów Komisja Europejska zaproponowała kilkuetapową procedurę, która ma pomóc krajowym organom ds. żywności i ochrony konsumentów ustalać, czy producenci nie naruszają prawa.

Komisja pracuje obecnie nad metodyką, która ma udoskonalić badania porównujące produkty spożywcze. Dzięki temu państwa Wspólnoty będą mogły zająć się tym problemem w oparciu o wspólne i solidne podstawy naukowe. KE przeznaczyła 1 mln euro dla Wspólnego Centrum Badawczego na potrzeby opracowania takiej metodyki. Komisja finansuje też prace związane z gromadzeniem danych i egzekwowaniem przepisów. Państwa członkowskie otrzymały kolejny 1 mln euro na tego rodzaju badania i działania.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close