Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Marnujemy żywność!

Co roku wyrzucamy 9 ton żywności – wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Czas na bardziej racjonalne planowanie zakupów. Tym bardziej, że w ubóstwie żyje ponad 2,5 mln z nas.

Blisko 1/3 Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2016" Federacji Polskich Banków Żywności. Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł.
Polacy muszą nauczyć się robić zaplanowane zakupy. Wychodzić z domu z listą niezbędnych produktów. Najważniejsze jest planowanie swojego menu na cały tydzień bądź na kolejne kilka dni. Wcześniej należy też przejrzeć lodówkę, szafy, zapasy, żeby sprawdzić, co już mamy – radzi Magdalena Wech, ekspertka do spraw zakupów.

Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

Przez zbyt duże zakupy robimy zapasy i nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko zjeść przed upływem terminu przydatności do spożycia.

Polacy niejednokrotnie chętnie dają się skusić na promocje w sklepach, a nie myślą o tym, że nierzadko produkty przecenione mają krótszy termin przydatności do spożycia. Zapominamy też o umiejętnym przechowywaniu żywności. Takie produkty, jak wędliny czy mięso, wymagają przecież niskich temperatur i dlatego powinny trafiać do lodówki – dodaje Małgorzata Wech.

W Polsce ok. 9 milionów ton żywności trafia co roku na śmietnik, a wiele osób wciąż nie stać na zakup podstawowych produktów. W tzw. skrajnym ubóstwie żyje ponad 2,5 mln z nas, którzy są zmuszeni korzystać z pomocy Banków Żywności.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Bezpieczne zakupy <br> i przechowywanie żywnościBezpieczne zakupy
    i przechowywanie żywności
    O bezpieczeństwo żywności dbamy już na etapie jej zakupu. O czym więc powinniśmy pamiętać, robiąc zakupy żywnościowe? Dlaczego warto […]
  • Mrożonki –<br> fakty i mityMrożonki –
    fakty i mity
    Mrożone owoce i warzywa odznaczają się uboższą wartością odżywczą niż te świeże – prawda czy mit? Otóż okazuje się, że to […]
  • Białko w diecie<br> seniorów – dlaczego<br> jest tak ważne?Białko w diecie
    seniorów – dlaczego
    jest tak ważne?
    Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Gdzie Polska smakujeGdzie Polska smakuje Polacy zakochali się w zdrowych produktach spożywczych. Od kilku lat powstają kooperatywy spożywcze, weekendowe targi […]
  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close