Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Jakość żywności
na topie

Na świecie przybywa gospodarstw ekologicznych, zwiększa się areał uprawy i rośnie produkcja. Średni udział produkcji ekologicznej w Europie wynosi 3% rynku żywności. W Polsce to obecnie 0,2 %, ale rynek ten rośnie średnio o około 20% rocznie. Rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na obecną strukturę popytu na rynku. Po zachwycie produkcją przemysłową żywności, konsumenci poszukują na rynku żywności powstałej w warunkach naturalnych, a także w ramach systemów jakości.

Rolnicy, którzy zdecydowali się  prowadzić w swoich gospodarstwach produkcję ekologiczną, mogą liczyć na pomoc finansową z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wsparcie udzielane jest w ramach unijnych programów pomocowych. W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 pojawił się także nowy program wsparcia dla rolników, którzy chcieli produkować żywność metodami ekologicznymi. Chodzi o pomoc w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”, a jednym z takich systemów była produkcja ekologiczna. Z tej formy wsparcia skorzystało ponad 22 tys. rolników. Otrzymali oni łącznie ponad 47 mln zł.

Rolnicy, którzy są zainteresowani systemami jakości, będą mogli ubiegać się o wsparcie  dla nowych uczestników systemów jakości w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wsparcie ma formę refundacji kosztów kwalifikowalnych poniesionych z tytułu uczestnictwa rolników w krajowych lub unijnych systemach jakości, w wysokości – do 2 tys. euro na gospodarstwo rocznie, przez okres 5 lat od przystąpienia do wybranego systemu jakości.

Do kosztów faktycznie poniesionych, zalicza się wydatki związane m.in. z:

1) kontrolą i certyfikacją w gospodarstwie,

2) składkami na rzecz grupy producentów, jeżeli rolnik jest członkiem takiej grupy,

3) zakupem specjalistycznych publikacji związanych z produkcją prowadzoną w ramach systemu jakości,

4) zakupem specjalistycznych pułapek związanych z prowadzeniem produkcji w ramach integrowanej produkcji roślin.

Wsparcie związane jest z wytwarzaniem następujących produktów:

a) których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, b) objętych systemem rolnictwa ekologicznego,

c) objętych systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,

d)  integrowanej produkcji roślin

e) wytwarzanych zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” f) wytwarzanych zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”

g) wytwarzanych zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”

h) wytwarzanych zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”

i) wytwarzanych zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”

j) wytwarzanych  zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”

Pomoc finansowa w ramach poddziałania jest udzielana jako roczna płatność motywująca przez okres 3 lat, przy czym wysokość wsparcia nie będzie mogła przekroczyć limitu określonego dla każdego z systemów i 2 000 euro rocznie na gospodarstwo (w przypadku prowadzenia produkcji w ramach kilku systemów jednocześnie).

Kwoty wsparcia, określone dla poszczególnych systemów jakości są maksymalnymi stawkami wsparcia dla rolnika, uczestniczącego w danym systemie jakości żywności.

Przystępowanie do uczestnictwa w systemie jakości wiąże się z ponoszeniem dodatkowych kosztów, wynikających z potrzeby wprowadzenia niezbędnych zmian w gospodarstwie oraz poddaniu go niezbędnym kontrolom, zgodnie z określonymi standardami systemu. Wsparcie ma charakter motywacyjny i ma na celu ułatwienie prowadzenia produkcji w nowych warunkach, wymaganych przez określony system jakości. Wsparcie ma na celu także umożliwienie pokrycia dodatkowych kosztów produkcji do momentu, kiedy będą one odzwierciedlone w wyższych cenach produktów na rynku.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close