Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Kongres Młodych Naukowców w ramach projektu Vet-Twin

W dniu 27 października br. w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym-PIB w Puławach odbył się Kongres Młodych Naukowców, zorganizowany w ramach projektu H2020: Strengthening of scientific excellence of the National Veterinary Research Institute in animal health and food chain safety (VET-TWIN).

Zakres tematyczny kongresu obejmował zdrowie zwierząt w aspekcie chorób zakaźnych i pasożytniczych (w tym zoonoz) oraz bezpieczeństwo żywności i pasz. Kongres miał na celu swobodną wymianę myśli pomiędzy młodymi naukowcami reprezentującymi różne dyscypliny nauk weterynaryjnych oraz doskonalenie warsztatu w zakresie wystąpień publicznych w języku angielskim. Do udziału w kongresie zaproszone były wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką, a szczególnie doktoranci zintegrowanej szkoły doktoranckiej konsorcjum KNOW oraz studiów doktoranckich PIWet-PIB, osoby z otwartym przewodem doktorskim oraz promotorzy. Ogółem wpłynęło 36 doniesień, w tym 16 doniesień ustnych (14 z Instytutu oraz dwa z jednostek partnerskich projektu Vet-Twin: Duńskiego Uniwersytetu Technicznego, DTU z Danii oraz Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka, BfR z Niemiec).

Podczas kongresu młodzi naukowcy przedstawili swoje wyniki badań podczas 10-15 minutowych prezentacji. 

Młodzi naukowcy przedstawili swoje wyniki badań w bardzo ciekawych, krótkich prezentacjach, często stosując nienaganny język angielski. Uczestnicy kongresu otrzymali materiały kongresowe oraz gadżety reklamujące projekt. W tym miejscu należą się słowa podziękowania dla bezpośrednich organizatorów kongresu: Pana prof. Krzysztofa Śmietanki oraz Pani prof. Katarzyny Domańskiej-Blicharz z Zakładu Chorób Drobiu, za wzorową organizację tego wydarzenia.

Źródło: PIWet-PIB

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close