Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Kiełbasa piaszczańska
z certyfikatem!

Jest powód do dumy! Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest produkowana w Krakowie i okolicach. Nazwa wędliny pochodzi od miejscowości, w której powstała – Piaski Wielkie. W Unii Europejskiej istnieje ponad 1400 produktów, które cieszą się tego typu przywilejem.

W dokumentach unijnych, kiełbasa piaszczańska określona jest jako produkt z mięsa wieprzowego, peklowana na półmokro marynatą z wywaru ziołowego i soli kamiennej, grubo rozdrobniona, o ścisłej konsystencji, w osłonce białkowej.

Zapoczątkowany przez piaszczan proces marynowania mięsa, wyróżniający kiełbasę piaszczańską od innych, przebiegał w ziemnych piwnicach, zwanych ziemiankami. Panowała tam zawsze jednakowo niska temperatura i wilgotność.

Dokładny proces rozdrobnienia mięsa wykonywano przez stulecia za pomocą ciężkich mieczy, na szerokich drewnianych klocach. Później, stosowano szerokie toporki, dopiero na początku XX w. wprowadzono ręczne maszynki do mielenia mięsa. Masą mięsną nadziewano jelita ręcznie, za pomocą rogu woła, zastępując go współcześnie urządzeniami mechanicznymi.

Ministerstwo rolnictwa złożyło wniosek o rejestrację nazwy kiełbasa piaszczańska, jako chronionego oznaczenia geograficznego, w 2016 roku. Nazwa gwarantuje, że jedynie produkty rzeczywiście pochodzące z danego regionu, mogą nosić nazwę miejsca pochodzenia.

Ten system prawny chroni wiele narodowych przysmaków, takich jak francuski szampan, polski oscypek czy bryndza podhalańska.

Źródło: PAP
Fot. MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Bydło mięsne<br> w modzieBydło mięsne
    w modzie
    Bydło rasy limousine może niebawem być wizytówką Lubelszczyzny. Dla rolników z obszarów objętych ASF, hodowla […]
  • Zdemaskuj swoje jedzenieZdemaskuj swoje jedzenie Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania […]
  • Bardzo dobre<br> trzy kwartałyBardzo dobre
    trzy kwartały
    Wstępne wyniki handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi za trzy kwartały bieżącego roku pokazują bardzo dobrą dynamikę wzrostu […]
  • O podwójnej <br> jakości na Szczycie <br> Konsumenckim <br> w BratysławieO podwójnej
    jakości na Szczycie
    Konsumenckim
    w Bratysławie
    Podwójna jakość produktów i próba znalezienia rozwiązań, które pozwolą na zerwanie z praktyką dzielenia […]
  • Wizyta we FrancjiWizyta we Francji W dniach 9-12 października 2017 roku podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał we Francji na zaproszenie dyrektora generalnego w DG […]
  • KOWR – jedna instytucja <br> zamiast dwóchKOWR – jedna instytucja
    zamiast dwóch
    1 września br. swą działalność rozpoczęła nowa instytucja − Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KOWR powstał z połączenia […]
  • Wizyta na UkrainieWizyta na Ukrainie Z inicjatywy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela na Ukrainie, we Lwowie, w dniach 2-3 sierpnia br., przebywała polska […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close