Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Mrożonki –
gorący biznes!

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystyczego, produkcja mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 i więcej osób, wyniosła w 2017 roku w Polsce 707 tys. ton. To najlepszy wynik w historii – o 9,1 proc. więcej niż przed rokiem.

W ostatniej dekadzie, produkcja mrożonych warzyw w Polsce wzrosła o ponad 54 proc., napędzana wzrastającym zapotrzebowaniem na rynku krajowym i dynamicznym eksportem. Duży wzrost wytwórczości w 2017 r. spowodowany jest również zwiększonym popytem ze strony zakładów przetwórczych w obliczu spadku dostępności owoców do mrożenia, w związku ze stratami po przymrozkach.

Utrzymanie trendów w konsumpcji żywności, a także rozwoju sektora, może spowodować, że produkcja mrożonych warzyw w Polsce w kolejnych latach również będzie się zwiększać. Potencjał rozwoju rynku wciąż jest znaczny z uwagi na szeroką bazę surowcową, wysoką konkurencyjność i dużą przestrzeń do wzrostu konsumpcji krajowej.

Obecnie, Polska jest drugim, po Belgii (ok. 1 mln t), producentem mrożonych warzyw w Unii Europejskiej. Krajowy udział na rynku unijnym zwiększa się, mamy więc szansę stać się największym wytwórcą we Wspólnocie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close