Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Chłodzenie bananów zabija ich smak i aromat

Przechowywanie bananów w warunkach chłodniczych negatywnie wpływa na ich zapach i smak. Wszystko przez białka, których aktywność słabnie w niskiej temperaturze, a które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu wyrazistego aromatu.

Praca na ten temat ukazała się na łamach pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Banany są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie i rocznie zjada się ich kilka – kilkadziesiąt miliardów. Przeciętny Polak spożywa około 7 kg tych owoców rocznie, a Skandynawowie nawet 18 kg.

Większość bananów zarówno na rynku Unii Europejskiej, jak i Stanów Zjednoczonych musi być jednak sprowadzana. Trafiają do transportu, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe, a następnie przewozi się je w warunkach chłodniczych, aby powstrzymać proces dojrzewania. Tymczasem takie postępowanie negatywnie wpływa na ich smak i zapach.

Już wcześniej naukowcy odkryli, że w dojrzewanie owoców zaangażowane są białka zwane czynnikami transkrypcyjnymi (TF), które pomagają regulować aktywność niektórych genów. W oparciu o tę wiedzę dr Jian-fei Kuang i jego współpracownicy postanowili sprawdzić, czy jakiś określony zestaw czynników transkrypcyjnych odgrywa rolę w tłumieniu aromatu schłodzonych bananów.

W tym celu naukowcy przechowywali połowę świeżo zebranych, zielonych bananów w chłodni, a drugą połowę w temperaturze pokojowej. Po wyjęciu z chłodni banany dojrzewały wolniej niż te, które były trzymane w cieple, a także miały nieprzyjemny posmak.

Po przeprowadzeniu serii eksperymentów badacze stwierdzili, że chłodzenie obniżało aktywność genów tworzących aromat owoców podczas dojrzewania. Odkryli parę czynników transkrypcyjnych o nazwach MabZIP4 i MabZIP5, które wydają się odgrywać ważną rolę w aktywacji tych genów.

Naukowcy podsumowują, że lepsze zrozumienie tego procesu regulacyjnego może doprowadzić do opracowania strategii, dzięki której banany będą pachnieć jeszcze lepiej.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close