Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Co ma goździk
do piernika

Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników czy kompotu z goździkami. Pięknie pachną i smakują. Goździki z powodzeniem wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, dlatego warto zwrócić na nie uwagę nie tylko w święta.

Goździki to popularna przyprawa pochodząca z Indonezji, uprawiana później na wyspach Mauritius i Reunion, Antylach, Zanzibarze i Madagaskarze, co je upowszechniło i wpłynęło na obniżenie ceny.

Użyteczne jako przyprawa goździki to całkowicie wykształcone, ale jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca wonnego (Caryophyllus aromaticus).

Świeże pąki mają kolor różowy, a suszone ciemnobrązowy. Mające 12-16 mm długości, przypominają małe gwoździe, stąd nazwa. Każdy goździk zakończony jest czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi.

Goździki w kuchni
Goździki to popularna przyprawa, którą dodajemy do kompotów, konfitur, marynat czy wyrobów cukierniczych. Potrafią łatwo nadać wyraźnie wiodący smak różnym daniom, zatem trzeba uważać i stosować niewielkie ilości tej przyprawy.

Goździki stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Często używane są w celu wzmocnienia smaku mięsa, zwłaszcza dziczyzny (dzik, zając), ale także pieczeni wieprzowej, wołowiny oraz do marynat rybnych. Goździków używa się także w przetwórstwie wędliniarskim, zwłaszcza do pasztetów.

Goździki stosujemy jako doskonałą przyprawę do pierników, ciast, kompotów, a także do rozgrzewających herbat. Są także składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym między innymi popularnej przyprawy do piernika oraz przyprawy curry. Często wykorzystujemy je do grzanego wina, ponieważ nadają mu charakterystyczny smak i aromat.

Goździki w medycynie
Goździki mają piekący smak i charakterystyczny korzenny zapach. Aromat pochodzi z olejku eterycznego (jego zawartość w goździkach to 15-20%), którego głównym składnikiem jest eugenol. Olejek ten uważany jest za środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Goździki mogą łagodzić nudności i niestrawność.


Mus goździkowy z kaszy jaglanej (ilość na 2 porcje)

Składniki:

  • mleko 2% – 2 szklanki

  • kasza jaglana – 1 szklanka

  • 6 goździków

  • cynamon – szczypta

  • pomarańcza – 1 duża sztuka

  • suszone morele – 6 sztuk

Mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy kaszę, cynamon i goździki. Gotujemy ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę studzimy, wyjmujemy goździki. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystko blendujemy. Deser przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojonymi suszonymi morelami.

Kompot wigilijny z suszu z goździkami

Składniki:

  • śliwki suszone – 180 g (3 garści)

  • jabłko suszone – 180 g (3 garści)

  • morele suszone – 180 g (3 garści)

  • woda – 3 litry

  • goździki – 15 sztuk

  • cynamon – 1 laska

Suszone owoce zagotowujemy, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz

 

Artykuły powiązane

  • Cynamon –<br> od kadzidła<br> do ciasteczekCynamon –
    od kadzidła
    do ciasteczek
    Kiedy temperatura za oknem gwałtownie spada, znacznie chętniej sięgamy po korzenne przyprawy. Wśród nich szczególne […]
  • Co wiesz o anyżu?Co wiesz o anyżu? Korzenny, piekący i jednocześnie słodkawy, to najlepsze określenia smaku anyżu. Jedni go kochają, inni nie znoszą, ale jedno […]
  • Kupuj z korzyścią<br> nie tylko od świętaKupuj z korzyścią
    nie tylko od święta
    Choć okres przygotowań do Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z uroczym cytrusowo-piernikowym zgiełkiem pełnym […]
  • Zioła na parapecieZioła na parapecie Aromatyczne zioła uprawiane na parapetach w warunkach domowych nie tylko upiększą nasze mieszkanie, ale będą także stanowiły dobre […]
  • Kardamon – przyprawa uniwersalnaKardamon – przyprawa uniwersalna Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie […]
  • Chłodzenie bananów zabija ich smak i aromatChłodzenie bananów zabija ich smak i aromat Przechowywanie bananów w warunkach chłodniczych negatywnie wpływa na ich zapach i smak. Wszystko przez białka, których […]
  • Je się uszamiJe się uszami Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na […]
  • Kawa Polaków – obowiązkowo<br> przed wyjściem<br> z domuKawa Polaków – obowiązkowo
    przed wyjściem
    z domu
    Picie porannej kawy przed wyjściem z domu celebruje 56 proc. Polaków - wynika z badania. I choć w połowie przypadków […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close