Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Czas na zdrowie!

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel w dniu 11 października br. otworzył Galę Finałową Konkursu „Czas na zdrowie”.

Ideą tego projektu jest edukacja w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego. „Czas na zdrowie” został przygotowany w ten sposób, aby wyjść z edukacją prozdrowotną poza szkołę.

Projekt składa się z dwóch etapów realizowanych przez szkoły: ROZGRZEWKA – czyli etap przygotowawczy, polegający na pozyskaniu wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i jej rozpowszechnieniu wśród społeczności szkolnej i lokalnej. Kolejnym etapem jest FESTYN ZDROWIA – w który zaangażowana jest już cała szkoła czyli nauczyciele, uczniowie, personel – polega na organizacji ogólnoszkolnego Festynu Zdrowia z udziałem zaproszonych gości w tym: rodziców, mieszkańców wsi/miasta, władz lokalnych, specjalnych gości, takich jak np. lekarze, dietetycy, producenci żywności ekologicznej i regionalnej, znani sportowcy i celebryci.

Uczestnicy spotkania

Podczas organizowanych Festynów Zdrowia uczniowie, ich rodzice i rodzeństwo, okoliczni mieszkańcy i inni goście mogli zapoznać się z tematyką zdrowego stylu życia w szczególności rolnictwa ekologicznego.

W 2017 roku do szóstej edycji konkursu zgłosiła się rekordowa liczba szkół. Festyny zorganizowano w ponad 500 szkołach, a aktywny udział w projekcie wzięło ponad 5 tysięcy osób.

W Gali Finałowej konkursu uczestniczyło 140 uczniów i ich nauczycieli  z całej Polski.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Produkty mleczne,<br> owoce i warzywa<br> w szkoleProdukty mleczne,
    owoce i warzywa
    w szkole
    Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazał do rozpatrzenia przez Stały Komitet Rady Ministrów, projekt rozporządzenia Rady […]
  • Europejski Dzień Otyłości 2018: konieczność<br> wspólnego działaniaEuropejski Dzień Otyłości 2018: konieczność
    wspólnego działania
    Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków […]
  • Nie zaszkodzi zjeść!Nie zaszkodzi zjeść! Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ […]
  • Pomoc żywnościowaPomoc żywnościowa Minister Krzysztof Jurgiel w dniu 13 lipca br. uczestniczył w briefingu zorganizowanym przez minister rodziny, pracy i polityki […]
  • Mleko i owoce<br> w szkoleMleko i owoce
    w szkole
    W roku szkolnym 2016/2017 ponad 12,2 mln dzieci z 79 tys. szkół w całej UE wzięło udział w programie "Owoce i warzywa w […]
  • Agroprzedsiębiorcy wybraniAgroprzedsiębiorcy wybrani W dniu 29 listopada br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się uroczysta Gala Agroprzedsiębiorca. […]
  • Gra na zdrowie!Gra na zdrowie! Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego […]
  • Warzywa i owoce<br> w żywieniu dzieci<br> i młodzieżyWarzywa i owoce
    w żywieniu dzieci
    i młodzieży
    Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close